Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kurki, zwłaszcza te mrożone mogą niespodziewanie stać się gorzkie. Jak uniknąć nieprzyjemnego smaku grzybów? Wystarczy, że unikniesz pewnych częstych błędów, a za każdym razem przygotujesz pyszne dania.
Przed obróbką termiczną kurek, trzeba zadbać o ich odpowiednie oczyszczenie. Nie zapominaj o tym nawet w przypadku mrożonych grzybów. Przede wszystkim na początek przetrzyj je czystym pędzelkiem zanurzonym wcześniej w osolonej wodzie lub oleju. Następnie wrzuć kurki do wody i wsyp do płynu kilka łyżek soli. Dzięki tej mieszance wszelkie zanieczyszczenia opadną na dno naczynia.
Ciekawym sposobem na pozbycie się gorzkiego smaku z kurek wymaga użycia mleka. Mocząc grzyby w płynie przez około 30 minut, nie tylko pozbędziesz się resztek brudu, takiego jak listowie, czy ziemia, ale i wzmocnisz ich charakterystyczny smak. Jeśli nie chcesz marnować produktu, zagotowanie ich w wodzie ze szczyptą cukru również rozwiąże problem.
Wiele osób decyduje się na zamrożenie kurek na przyszły sezon. Zanim grzyby trafią do chłodziarki, należy je najpierw odpowiednio przygotować. Jeśli o tym zapomnisz, po wyciągnięciu z urządzenia, mogą niespodziewanie stać się gorzkie. Jak tego uniknąć? Wykorzystaj dwa triki, a zachowają idealny smak. Pierwsza z metod, która zachowa smak grzyb w to blanszowanie. Trik jest banalnie prosty. Wystarczy, że włożysz kurki do solanki na minutę, po czym szybko przełożysz je do zimnej wody. Kolejny sposób wymaga krótkiej obróbki termicznej. Podsmaż grzyby na maśle lub delikatnie je przypiecz. Dzięki temu po wyjęciu z zamrażarki będą naprawdę pyszne. Pamiętaj jednak, że kurki można przechowywać w ten sposób przez co najwyżej 8 miesięcy od zebrania. Dłuższe przechowywanie w chłodziarce również przyczyni się do zmian w ich smaku.