Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Z ziemniaków możemy przygotować szereg smakowitych potraw: talarki, purée, frytki, placki i wiele innych. Na samym początku należy jednak obrać pyry. Pozbywanie się skórek zajmuje jednak sporo czasu. Jak przyspieszyć ten proces? Jest na to sprawdzony sposób.
Obieranie małych, młodych ziemniaków potrafi być naprawdę irytujące. Po wymyciu warzywa staje się ono niezwykle śliskie i łatwo wypadają z rąk. Jak temu zaradzić? Jedyne czego potrzebujesz to widelec. Wbij sztuciec w sam środek pyry. W ten sposób ustabilizujesz kartofel, co znacznie ułatwi jego obieranie. Złap za widelec, a następnie przejedź po skórce obieraczką lub nożem.
Istnieje jeszcze jeden sposób, dzięki któremu w błyskawicznym tempie obierzesz wiele ziemniaków. Skórki z młodych warzyw pozbędziesz się dzięki... zmywarce. Na górnej półce urządzenia ułóż kilkanaście kartofli. Ustaw program o najwyższej temperaturze, po czym zamknij drzwiczki. Po zakończeniu cyklu wyciągnij pyry. Skórka zejdzie bez żadnego problemu.
Podobny efekt uzyskasz, jeśli włożysz ziemniaki do gorącej wody. Wrzuć kartofle do garnka z wrzątkiem. Po kilku minutach ściągnij naczynia z palnika. Ostrożnie wyjmij warzywa. Przetrzyj je szorstką stroną gąbki lub druciakiem. W ten sposób usuniesz skórki. Na sam koniec ponownie zanurz pyry w wodzie. Dzięki temu spłuczesz resztkę "mundurków".