Jak zrobić buraczki na zimę? Zapomnij o occie. Inny składnik sprawi, że będą miały idealny smak

Jak przygotować buraczki na zimę? Przepisów na przetwory jest co niemiara, jednak tylko kilka z nich zapewni im perfekcyjny smak. Będzie nie tylko wyrazisty, ale i niezwykle aromatyczny. Co więcej, nie użyjesz nawet grama octu. Poznaj banalny trik na pyszną przekąskę.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie bez powodu przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W wielu przypadkach to właśnie sprawdzane przez lata sposoby wyciągną z produktów prawdziwą głębię smaku. Dotyczy to również przetworów z buraków. Dowiedz się, jak przygotować warzywa na zimę, aby przez długi czas utrzymały charakterystyczny aromat.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Jak przygotować buraczki na zimę? Zamiast octu użyj soku z cytryny

Wiele osób lubi przyrządzić buraczki w podobny sposób do korniszonów. Ocet, który zwykle jest głównym składnikiem tego typu przepisów, w tym przypadku nie sprawdzi się aż tak dobrze. Zamiast niego warto wykorzystać... sok z cytryny. Co ciekawe, w jednym słoiku razem z buraczkami możesz przygotować jednocześnie ogórki. Jakich produktów potrzebujesz do przygotowania pysznych przetworów?

Aby przyrządzić idealne buraczki na zimę, musisz przygotować:

  • 4 kg buraków,
  • 2-3 łyżki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przepis na idealne buraczki na zimę. Pyszne na zimno, jeszcze lepsze po zasmażeniu

Przygotowanie przetworów na zimę jest banalnie proste. Na wstępie obierz buraki i przełóż je do garnka. Zalej je wodą, a następnie dodaj do nich szczyptę soli i 2 liście laurowe. Całość podgotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub pokrój w talarki. Wsyp resztę soli, wrzuć czosnek i podlej buraki sokiem z cytryny. 

Przygotuj słoiki, włóż do nich buraczki i szczelnie zakręć. Jeśli chcesz przyrządzić je razem z ogórkami, wystarczy, że je umyjesz i wrzucisz do pojemników. Naczynia wstaw do dużego garnka i zalej je wodą. Ciecz powinna sięgać 3/4 ich wysokości. Zagotuj je na niskim ogniu. Po pasteryzacji poczekaj, aż buraczki ostygną, po czym przenieś je do ciemnego miejsca. Dla podkreślenia ich smaku, przed podaniem warto zasmażyć przysmak. Na małej patelce rozgrzej masło, po czym wrzuć na nią smakołyk. Podsmażaj przez kilka minut i podsyp go mąką. Całość mieszaj, dopóki nie zgęstnieje.

Więcej o: