Królowa Elżbieta II uwielbiała jajecznicę. Dwóch składników nie znajdziesz w klasycznym przepisie

Rok temu świat obiegła informacja o śmierci Elżbiety II. Monarchini była wzorem elegancji i klasy, mimo to nie ukrywała swojej pogody ducha i humoru. Jak się okazuje, jednym z ulubionych dań królowej była jajecznica. Przepis na smakołyk różni się jednak od klasycznego sposobu przygotowania potrawy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przygotować jajecznicę, którą pokochała królowa Elżbieta II? Nadworna kucharka zdradziła przepis na danie. Dwa składniki mocno zaskakują. Dowiedz się, jak wzbogacić smak potrawy w banalny sposób.

Zobacz wideo Król Karol III - najstarszy wstępujący na tron w dziejach Wielkiej Brytanii

Kucharka zdradziła nietypowy przepis na jajecznicę królowej. To ulubione śniadanie Elżbiety II

O ulubionym daniu brytyjskiej monarchini możemy dowiedzieć się ze strony superchargedfood.com, której autorką jest dietetyczka Lee Holmes. Australijska specjalistka zdradziła, że w przeszłości jedna z jej przyjaciółek odpowiadała za przygotowanie posiłków dla królowej. Z jej relacji wynika, że Elżbieta II wręcz uwielbiała popularne w Polsce danie. 

Uwielbiała czasami zaczynać dzień od białkowego śniadania, a te jajka były przygotowane w sposób, w jaki szczególnie je lubiła.

Do jajecznicy zawsze używano brązowych jajek, które królowa uznawała za lepsze w smaku. Co więcej, potrawę przygotowywano na niskim ogniu. Dzięki temu konsystencja potrawy była idealnie kremowa. W przepisie nie mogło zabraknąć także 2 składników, o których nie pomyślelibyśmy w pierwszym momencie.

Specjalna jajecznica jej wysokości zawierała dwa nietypowe produkty (gałkę muszkatołową i skórkę cytryny). Dodatki naprawdę podkreślają smak dania.

Jak przygotować ulubioną jajecznicę Elżbiety II? Nie zapomnij o 2 składnikach

Jakich składników potrzebujesz do przyrządzenia jajecznicy według ulubionego przepisu królowej Elżbiety II? Są to:

  • 3 brązowe jajka,
  • łyżka mleka,
  • łyżka masła lub oliwy z oliwek,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • sól morska,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • nieco świeżego szczypiorku

Na początek ubij jajka i mleko w misce. Dodaj do nich nieco soli morskiej. W międzyczasie rozgrzej masło na patelni. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przenieś mieszankę na naczynie i zmniejsz ogień. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać, aby jajecznica nie przylepiła się do dna. Niedługo przed osiągnięciem idealnej konsystencji dania, dodaj do niego dwa nietypowe składniki i odrobinę soli. Ponownie zamieszaj potrawę. Na sam koniec przełóż całość na talerz. Dla dekoracji możesz dodać nieco szczypiorku i świeżego pieprzu. Jeśli chcesz zjeść ulubione śniadanie monarchini, nie zapomnij o dwóch dodatkach. Do jajecznicy najczęściej podawano śledzie, które królowa wręcz uwielbiała. Śniadanie Elżbiety II uzupełniała także filiżanka herbaty Earl Grey z odrobiną mleka.

Więcej o: