Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak przygotować jajecznicę, którą pokochała królowa Elżbieta II? Nadworna kucharka zdradziła przepis na danie. Dwa składniki mocno zaskakują. Dowiedz się, jak wzbogacić smak potrawy w banalny sposób.
O ulubionym daniu brytyjskiej monarchini możemy dowiedzieć się ze strony superchargedfood.com, której autorką jest dietetyczka Lee Holmes. Australijska specjalistka zdradziła, że w przeszłości jedna z jej przyjaciółek odpowiadała za przygotowanie posiłków dla królowej. Z jej relacji wynika, że Elżbieta II wręcz uwielbiała popularne w Polsce danie.
Uwielbiała czasami zaczynać dzień od białkowego śniadania, a te jajka były przygotowane w sposób, w jaki szczególnie je lubiła.
Do jajecznicy zawsze używano brązowych jajek, które królowa uznawała za lepsze w smaku. Co więcej, potrawę przygotowywano na niskim ogniu. Dzięki temu konsystencja potrawy była idealnie kremowa. W przepisie nie mogło zabraknąć także 2 składników, o których nie pomyślelibyśmy w pierwszym momencie.
Specjalna jajecznica jej wysokości zawierała dwa nietypowe produkty (gałkę muszkatołową i skórkę cytryny). Dodatki naprawdę podkreślają smak dania.
Jakich składników potrzebujesz do przyrządzenia jajecznicy według ulubionego przepisu królowej Elżbiety II? Są to:
Na początek ubij jajka i mleko w misce. Dodaj do nich nieco soli morskiej. W międzyczasie rozgrzej masło na patelni. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przenieś mieszankę na naczynie i zmniejsz ogień. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać, aby jajecznica nie przylepiła się do dna. Niedługo przed osiągnięciem idealnej konsystencji dania, dodaj do niego dwa nietypowe składniki i odrobinę soli. Ponownie zamieszaj potrawę. Na sam koniec przełóż całość na talerz. Dla dekoracji możesz dodać nieco szczypiorku i świeżego pieprzu. Jeśli chcesz zjeść ulubione śniadanie monarchini, nie zapomnij o dwóch dodatkach. Do jajecznicy najczęściej podawano śledzie, które królowa wręcz uwielbiała. Śniadanie Elżbiety II uzupełniała także filiżanka herbaty Earl Grey z odrobiną mleka.