Czym jest czerwona plamka na jajku? Nie wszyscy wiedzą. Prawda może cię zaskoczyć

Jajka to dla wielu osób podstawowy składnik pożywnego śniadania. Czasami jednak, po rozbiciu skorupki, naszym oczom może ukazać się charakterystyczna czerwona plamka pływająca w żółtku. Czy taki produkt nadaje się do spożycia?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czym jest czerwona plamka na jajku? Wiele osób myśli, że produkt "skażony" takim fragmentem, nadaje się tylko do wyrzucenia. To nie prawda. W rzeczywistości jest całkowicie nieszkodliwa dla zdrowia.

Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"

Co oznacza czerwona plamka w żółtku? To nic groźnego

W opinii wielu osób czerwona plamka, którą czasem możemy znaleźć w jajku, to zarodek kurczaka. Nie jest to najprzyjemniejsza wizja, przez co najczęściej po zobaczeniu tego widoku, produkt trafia do śmietnika. Jak się okazuje, to skojarzenie jest całkowicie błędne. Czerwone zabarwienie to nic innego jak pęknięte naczynko krwionośne w jajniku lub jajowodzie kury. Tym samym, jej pojawienie się w żółtku nie oznacza tego, że zwierzę było chore lub źle traktowane. Czerwona plamka w jajku może wynikać z uwarunkowań genetycznych kury. Tylko w niektórych wypadkach może świadczyć o braku poszczególnych witamin lub problemach z wątrobą. Czy w takim razie takiego produktu nie powinno się jeść? Nic bardziej mylnego. Jest on całkowicie niegroźne dla zdrowia.

Dlaczego warto jeść jajka? Są bogate w zdrowe składniki odżywcze

Jajka, nawet te z czerwoną plamką, powinny być częstym elementem naszej diety. Są bowiem bogate w witaminy A, D, E oraz te z grupy B. Ponadto w ich składzie znajdziemy m.in. fosfor, cynk, żelazo, a także spore zasoby kwasów foliowych. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że częste jedzenie jajek wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Wszystko dzięki lecytynie, odpowiadająca za właściwe funkcjonowanie mózgu. Sposób, w jaki przygotowujesz jajka, ma spore znaczenie. Najzdrowszym wyborem jest ich ugotowanie. Jeśli żółtko produktu pozostanie płynne, zachowa najwięcej wartości odżywczych. Z tego powodu czasem warto zrezygnować z jajecznicy, na rzecz zdrowszej alternatywy.

Więcej o: