Koleżanka zdradziła mi przepis na zapiekankę z patelni w 20 minut. Zajadam się nią już od tygodnia

Obiad wcale nie musi być skomplikowany i czasochłonny, by był smaczny. Jednym z szybkich i prostych dań są zapiekanki. Tę potrawę przygotujesz jednak bez uruchamiania piekarnika. Wystarczy patelnia, kilka składników i 20 minut. Mowa o patelniance, czyli pysznej alternatywie dla klasycznej zapiekanki.

Szybkich i prostych pomysłów na obiad nie brakuje. Prawdziwym hitem są dania jednogarnkowe, dzięki którym można zaoszczędzić masę czasu na zmywaniu naczyń i wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką w lodówce. Niewielu cieszy się na perspektywę zlewu pełnego brudnych patelni, garnków czy brytfann. Też do nich należysz? Wypróbuj patelniankę, czyli szybką i pyszną zapiekankę, do której nie potrzebujesz ani wielu naczyń, ani piekarnika.

Więcej przepisów i porad kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Pomysł na szybki i banalnie prosty obiad? Wypróbuj patelniankę

Zapiekanki to idealne dania, dzięki którym możesz "wyczyścić" lodówkę. W naczyniu właściwie może znaleźć się wszystko, co tylko dusza zapragnie. Makaron, ziemniaki, pokrojone w kostkę warzywa, mięso, sos pomidorowy, ser, beszamel, strączki czy ryba - przepisów istnieje tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. W teorii zapiekanki przygotowuje się w piekarniku. Okazuje się jednak, że danie to można przygotować nawet bez zapiekania. Dziwne? Zamiast zapiekanki, na kolejny obiad przygotuj patelniankę! Wystarczy spora patelnia i pokrywka, by zachwycić smakiem.

Patelnianka, czyli szybka i prosta zapiekanka z patelni. Zrobisz ją w 20 minut

Przygotowanie patelnianki zajmie ok. 20 minut, a po wszystkim do zmywania zostanie ci tylko patelnia. Do środka możesz wrzucić te warzywa, które masz pod ręką, to tylko propozycje. Zamiast mięsa mielonego możesz wykorzystać soczewicę, sprawdzi się też roślinne mięso.

Do przygotowania patelnianki będą ci potrzebne:

  • 300 g mięsa mielonego (np. drobiowego),
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 100 g makaronu, np. penne,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • warzywa pokrojone w kostkę, np. pół papryki czerwonej, pół pora, pół cebuli, mała cukinia,
  • 2 żabki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • szczypta mielonej ostrej papryki,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż cebulę i pora. Dodaj czosnek i pozostałe warzywa. Smaż przez ok. 2-3 minuty.
  2. Dodaj mięso i podsmażaj, aż zmieni kolor. Nadmiar tłuszczu usuń przy pomocy kawałka ręcznika. Dodaj przyprawy i zamieszaj.
  3. Dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i podsmażaj przez ok. 3 minuty.
  4. Do puszki po pomidorach wlej wodę do ok. połowy wysokości. Wlej na patelnię i dodaj makaron.
  5. Zamieszaj i przykryj patelnię. Podsmażaj przez kilka minut (ok. minutę krócej, niż zaleca opakowanie makaronu).
  6. Odkryj patelnię, wierzch posyp serem. Przykryj ponownie i odczekaj, aż ser się całkowicie roztopi.

Przed podaniem posyp patelniankę świeżo siekaną bazylią, pietruszką lub ulubionymi ziołami.

Więcej o: