Szybkich i prostych pomysłów na obiad nie brakuje. Prawdziwym hitem są dania jednogarnkowe, dzięki którym można zaoszczędzić masę czasu na zmywaniu naczyń i wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką w lodówce. Niewielu cieszy się na perspektywę zlewu pełnego brudnych patelni, garnków czy brytfann. Też do nich należysz? Wypróbuj patelniankę, czyli szybką i pyszną zapiekankę, do której nie potrzebujesz ani wielu naczyń, ani piekarnika.
Więcej przepisów i porad kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zapiekanki to idealne dania, dzięki którym możesz "wyczyścić" lodówkę. W naczyniu właściwie może znaleźć się wszystko, co tylko dusza zapragnie. Makaron, ziemniaki, pokrojone w kostkę warzywa, mięso, sos pomidorowy, ser, beszamel, strączki czy ryba - przepisów istnieje tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. W teorii zapiekanki przygotowuje się w piekarniku. Okazuje się jednak, że danie to można przygotować nawet bez zapiekania. Dziwne? Zamiast zapiekanki, na kolejny obiad przygotuj patelniankę! Wystarczy spora patelnia i pokrywka, by zachwycić smakiem.
Przygotowanie patelnianki zajmie ok. 20 minut, a po wszystkim do zmywania zostanie ci tylko patelnia. Do środka możesz wrzucić te warzywa, które masz pod ręką, to tylko propozycje. Zamiast mięsa mielonego możesz wykorzystać soczewicę, sprawdzi się też roślinne mięso.
Do przygotowania patelnianki będą ci potrzebne:
Przygotowanie:
Przed podaniem posyp patelniankę świeżo siekaną bazylią, pietruszką lub ulubionymi ziołami.