Co do śniadaniówki dla dziecka? Żadne kanapki. Tę przekąskę zje każdy niejadek

Dzieci marudzą na widok drugiego śniadania, a kanapki wieczorem znajdujesz w plecakach? Posiłek do szkoły czy pracy wcale nie musi być nudny i czasochłonny. Nie wiesz, co do śniadaniówki dla dziecka? Sięgnij po... ciastka.

Czy posiłki rzeczywiście należy planować zgodnie z powiedzeniem "śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak"? Nie wszyscy się z tym zgodzą, a już z całą pewnością swoje krytyczne uwagi na ten temat mogą mieć dzieci. Pomijanie śniadania i drugiego śniadania to nie najlepszy pomysł. Co do śniadaniówki zamiast kanapek?

Więcej podobnych przepisów i porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Co jeść rano po przebudzeniu? Odpowiednie zbilansowanie to podstawa

Śniadanie dostarcza organizmowi niezbędną do rozpoczęcia dnia energię. Jak podkreśla Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dobrze, by pierwszy posiłek stanowił ok. 25-30 procent energii całodziennej diety. Przy założeniu, że zapotrzebowanie energetyczne organizmu wynosi 2000 kcal, śniadanie powinno więc mieć ich ok. 500-600. Ważne jest też zbilansowanie węglowodanów, białka i tłuszczu. Zbyt obfite śniadanie może wywołać ociężałość, zbyt skąpe lub zupełnie pominięte problemy z koncentracją, bóle głowy, rozdrażnienie, złe samopoczucie i spowolnienie przemiany materii. Pominięcie drugiego śniadania czy obiadu z kolei może sprawić, że kolacja będzie zbyt obfita i wysoko kaloryczna, co przełoży się na komfort snu. To dlatego tak ważna jest regularność posiłków. Ale śniadanie czy drugie śniadanie wcale nie musi być nudne, szczególnie w przypadku dzieci, które często marudzą na widok kanapek do szkoły. Wypróbuj ten przepis na ciastka.

Pomysł na śniadanie? Wypróbuj te ciastka, a już nigdy nie sięgniesz po kanapkę

Ciastka kojarzą się przede wszystkim ze słodką przekąską, przed którą przestrzegają dietetycy. Nic bardziej mylnego, mogą one być bowiem zdrowe i smaczne. Bazą tego przepisu są płatki owsiane, będące bogatym źródłem błonnika pokarmowego, białka, cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, szczególnie z grupy B. Ciastka owsiane to też świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za owsianką i świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, w towarzystwie porcji świeżych warzyw. Jak przygotować śniadaniowe ciastka owsiane?

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych, najlepiej górskich,
  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej,
  • pół szklanki cukru trzcinowego lub brązowego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki roztopionego masła,
  • 1/4 szklanki gorącej wody lub mleka,
  • 3-4 łyżki syropu klonowego,
  • garść posiekanych suszonych owoców (daktyle, żurawina), orzechów, nasion.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp płatki owsiane, mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
  2. Dokładnie wymieszaj suche składniki. Dodaj syrop klonowy, masło i gorącą wodę.
  3. Mieszaj do uzyskania dość gęstej i zwartej masy. Wrzuć dodatki.
  4. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wyrównaj łyżką. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 190 stopni lub do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu z piekarnika potnij ciasto na kwadratowe kawałki.
Więcej o: