Czy posiłki rzeczywiście należy planować zgodnie z powiedzeniem "śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak"? Nie wszyscy się z tym zgodzą, a już z całą pewnością swoje krytyczne uwagi na ten temat mogą mieć dzieci. Pomijanie śniadania i drugiego śniadania to nie najlepszy pomysł. Co do śniadaniówki zamiast kanapek?
Więcej podobnych przepisów i porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Śniadanie dostarcza organizmowi niezbędną do rozpoczęcia dnia energię. Jak podkreśla Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dobrze, by pierwszy posiłek stanowił ok. 25-30 procent energii całodziennej diety. Przy założeniu, że zapotrzebowanie energetyczne organizmu wynosi 2000 kcal, śniadanie powinno więc mieć ich ok. 500-600. Ważne jest też zbilansowanie węglowodanów, białka i tłuszczu. Zbyt obfite śniadanie może wywołać ociężałość, zbyt skąpe lub zupełnie pominięte problemy z koncentracją, bóle głowy, rozdrażnienie, złe samopoczucie i spowolnienie przemiany materii. Pominięcie drugiego śniadania czy obiadu z kolei może sprawić, że kolacja będzie zbyt obfita i wysoko kaloryczna, co przełoży się na komfort snu. To dlatego tak ważna jest regularność posiłków. Ale śniadanie czy drugie śniadanie wcale nie musi być nudne, szczególnie w przypadku dzieci, które często marudzą na widok kanapek do szkoły. Wypróbuj ten przepis na ciastka.
Ciastka kojarzą się przede wszystkim ze słodką przekąską, przed którą przestrzegają dietetycy. Nic bardziej mylnego, mogą one być bowiem zdrowe i smaczne. Bazą tego przepisu są płatki owsiane, będące bogatym źródłem błonnika pokarmowego, białka, cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, szczególnie z grupy B. Ciastka owsiane to też świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za owsianką i świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, w towarzystwie porcji świeżych warzyw. Jak przygotować śniadaniowe ciastka owsiane?
Potrzebne składniki:
Przygotowanie: