Choć dietetycy i lekarze od lat powtarzają, że nie powinniśmy omijać śniadania, zdarza się, że z braku czasu odpuszczamy ten posiłek lub przygotowujemy go na szybko. Ma to swoje konsekwencje dla naszego zdrowia. Powodem często jest napięty poranny grafik. Wydawać by się mogło, że przyrządzenie zdrowego i sycącego śniadania zajmuje mnóstwo czasu. Wystarczy jednak poświęcić chwilę wieczorem, by rano móc cieszyć się pysznym posiłkiem bez stania w kuchni przez pół godziny.
Więcej podobnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pomysłów na szybkie śniadanie jest wiele. Największą popularnością cieszy się nocna owsianka, ale nie każdy przepada za płatkami owsianymi. Innym sposobem na zaoszczędzenie czasu jest przygotowanie posiłku dzień wcześniej i rankiem podgrzanie go w mikrofalówce. Można też zrobić kanapki wieczorem, ale przyschnięte chleb czy bułka nie każdemu przypadnie do gustu. Świetnym pomysłem na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie podzieliła się ze swoimi obserwatorami instagramerka Deimante Dabravolskis, w sieci znana jako dliciously.inspired. Jej przepis przypadnie do gustu fanom słodkich śniadań i idealnie sprawdzi się na poranek, gdy na wszystko brakuje czasu. Rano wystarczy ok. 5 minut.
Pancakes to puszyste placki śniadaniowe, czasem nieco błędnie porównywane do naleśników. Podawane ze świeżymi owocami, syropem klonowym, sosami czy masłem, są świetną alternatywą dla naszych racuchów. Te z podanego niżej przepisu racuchy przypominają nawet nieco z wyglądu. Przygotuj je w wolny wieczór, a zajmie to kilkanaście minut. Czego będziesz potrzebować? Poza składnikami, przygotuj tackę na lód, najlepiej w średnim rozmiarze.
Przygotowanie:
Tak przygotowaną masę możesz przechowywać maksymalnie do 3 miesięcy. Rankiem wystarczy, że wyciągniesz potrzebną liczbę kostek i wrzucisz na patelnię z odrobiną tłuszczu. Ważne, by smażyć naleśniki na małym ogniu. Powinno to zająć ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zbyt duża moc sprawi, że ciasto zacznie się palić, zanim się rozmrozi.