Pigwa z wyglądu przypomina nieco jabłko i gruszkę, w smaku po przetworzeniu może kojarzyć się z cytryną. Twarde owoce są niezdatne do spożycia na surowo, ale idealne jako podstawa domowych przetworów. Z pigwy robi się zatem dżemy i marmolady, a przede wszystkim syropy. Sok z pigwy do herbaty to prawdziwa bomba zdrowotna. Jak go zrobić? Zapamiętaj prosty przepis.
Więcej podobnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Syrop z pigwy to jeden z tych przetworów, po które warto sięgać jesienią i zimą. Wszystko dzięki jego niezwykłym właściwościom zdrowotnym. Wzmacnia organizm i wspiera go w walce z przeziębieniem, pomaga też łagodzić objawy takie jak kaszel. Jest bogaty przede wszystkim w witaminę C, ale też witaminy z grupy B, żelazo, potas, pektyny czy wapń. Jego charakterystyczny cierpki i lekko kwaśny smak świetnie sprawdzi się jako dodatek do wody, ale to pigwa do herbaty jesienią sprawdza się najlepiej.
Przepis na syrop z pigwy jest banalnie prosty. Przed jego wykonaniem wystarczy zapamiętać zasadę "pół na pół". O co chodzi? O proporcje owoców do cukru, oznaczające, że na każde pół kilo pigwy potrzebne będzie pół kilo cukru. Przyda się także duży słoik, co najmniej 2-litrowy.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie: