Prosty przepis na sok z pigwy na zimę? Trzymaj się zasady "pół na pół". Wyjdzie perfekcyjny

Syrop z pigwy to doskonały jesienny dodatek do herbaty czy wody, ale smak to nie wszystko. To też naturalny środek wspomagający organizm do walki z przeziębieniem. Jak go zrobić? Zapamiętaj zasadę "pół na pół", a sok z pigwy do herbaty nie tylko zachwyci smakiem, lecz także przetrwa całą zimę.

Pigwa z wyglądu przypomina nieco jabłko i gruszkę, w smaku po przetworzeniu może kojarzyć się z cytryną. Twarde owoce są niezdatne do spożycia na surowo, ale idealne jako podstawa domowych przetworów. Z pigwy robi się zatem dżemy i marmolady, a przede wszystkim syropy. Sok z pigwy do herbaty to prawdziwa bomba zdrowotna. Jak go zrobić? Zapamiętaj prosty przepis.

Więcej podobnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Piotr Kędzierski reaguje na stwierdzenie, że tylko świnie siedzą w kinie. Mówi o atakach na Agnieszkę Holland

Sok z pigwy do herbaty i nie tylko. Pij go szczególnie jesienią

Syrop z pigwy to jeden z tych przetworów, po które warto sięgać jesienią i zimą. Wszystko dzięki jego niezwykłym właściwościom zdrowotnym. Wzmacnia organizm i wspiera go w walce z przeziębieniem, pomaga też łagodzić objawy takie jak kaszel. Jest bogaty przede wszystkim w witaminę C, ale też witaminy z grupy B, żelazo, potas, pektyny czy wapń. Jego charakterystyczny cierpki i lekko kwaśny smak świetnie sprawdzi się jako dodatek do wody, ale to pigwa do herbaty jesienią sprawdza się najlepiej.

Pigwa do herbaty. Przepis banalnie prosty i szybki

Przepis na syrop z pigwy jest banalnie prosty. Przed jego wykonaniem wystarczy zapamiętać zasadę "pół na pół". O co chodzi? O proporcje owoców do cukru, oznaczające, że na każde pół kilo pigwy potrzebne będzie pół kilo cukru. Przyda się także duży słoik, co najmniej 2-litrowy.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg pigwy (po oczyszczeniu),
  • 1 kg cukru,
  • opcjonalnie do smaku: 3-4 goździki.

Przygotowanie:

  1. Oczyść owoce i przekrój na ćwiartki ostrym nożem. Usuń pestki i gniazda nasienne. Zważ owoce
  2. Pigwę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
  3. Duży (5-litrowy) słoik wyparz i wysusz. Na dnie ułóż cienką (ok. 2-centymetrową) warstwę pigwy, zasyp cukrem.
  4. Powtarzaj układanie warstwami aż do zapełnienia słoika.
  5. Słoik przykryj gazą, zabezpiecz sznurkiem lub gumką recepturką i odstaw na kilka dni.
  6. Gdy pigwa puści sok, przecedź go do garnka. Dodaj kilka goździków i zagotuj.
  7. Zagotowany sok przelej do butelek. Zapasteryzuj, a następnie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Więcej o: