Więcej nie kupisz starej wędliny. Ten sprawdzony patent zajmie ci kilka sekund

Złe przechowywanie, robienie zbyt dużych zapasów, a wreszcie brak odpowiedniej higieny w sklepie mogą prawić, że po pewnym czasie kupiona wędlina zacznie pokrywać się śliskim nalotem. Zjedzenie nieświeżych plastrów skończy się problemami żołądkowymi. Jak rozpoznać, czy wędlina jest nieświeża?

Zjedzenie nieświeżej wędliny może skończyć się poważnymi sensacjami żołądkowymi. Choć psujące się mięso to zwykle problem nieprawidłowego przechowywania w domu, zdarza się, że taki produkt przynosimy już ze sklepu. Na drugi dzień plastry wydają się oślizgłe i zaczynają nieprzyjemnie pachnieć. Co robić, by uniknąć takich sytuacji? Jak rozpoznać nieświeżą wędlinę i jak ją przechowywać?

Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Jak rozpoznać starą lub nieświeżą wędlinę? Przyjrzyj się uważnie

By rozpoznać świeżą wędlinę, musisz zaufać zmysłom. Warto kierować się zasadą "kolor i zapach". To nie zawsze jest jednak proste, szczególnie podczas zakupów w sklepie. Wtedy kluczowe jest dokładne przyjrzenie się wędlinie. Nieświeża lub, co gorsza, zepsuta, ma plamy na powierzchni przypominające zabrudzenia, zmienia się także jej barwa. Mogą pojawić się przebarwienia, widoczny gołym okiem śliski nalot. Choć kolor świeżej szynki czy wędliny zależy przede wszystkim od mięsa i sposobu wyprodukowania, sine plamy powinny wzbudzić niepokój. Ale wygląd to nie wszystko.

W sklepie, ale też i w domu, warto zwrócić uwagę na zapach. Jak rozpoznać nieświeżą wędlinę? - Gdy się zepsuje, wydziela wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Czasem możemy wyczuć także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym - podkreśla dietetyczka Ewelina Mazurkiewicz w rozmowie z WP.pl. Śliski nalot w połączeniu z nieprzyjemną wonią i widocznymi pęcherzykami powietrza to znak, że wędlina nadaje się już tylko do kosza.

Jak przechowywać wędlinę w lodówce? Woreczek foliowy to najgorszy sposób

Jak uniknąć takich sytuacji? Kupując wędlinę, zwróć uwagę na jej skład. Teoretycznie zasada jest taka, że im krótszy, tym lepszy. To dotyczy zarówno paczkowanych, jak i tych sprzedawanych w sklepach mięsnych lub na stoiskach. Istotne jest to, by nie przerwać łańcucha chłodniczego, a więc przynosić do domu ze sklepu w specjalnej torbie, a po wyciągnięciu z lodówki nie zostawiać produktu na blacie na kilka godzin. Świeżość dłużej zachowają produkty w jednym kawałku. Jak przechowywać wędlinę w plastrach? Dobrym pomysłem są pojemniki próżniowe, dzięki którym mięso nie będzie miało zbyt długiego kontaktu z tlenem przyspieszającym psucie. Zamiast folii, lepszym wyborem jest papier, np. śniadaniowy. Tak zapakowane plastry włóż do szklanego pojemnika lub pudełka z membraną.

Więcej o: