Wbij w mięso wykałaczki i wstaw do lodówki. Już zawsze będziesz tak piec kurczaka

Soczysty kurczak z piekarnika wbrew pozorom nie jest wcale trudny do wykonania. Choć pieczenie go w całości bywa czasochłonne, a mięso musi odczekać w marynacie, to warto. Smak dodatkowo podkręcisz dzięki trikowi z wykałaczkami.

Suchy kurczak to prawdziwy koszmar dla każdego, kto choć raz przygotowywał mięso na obiad. Wiórowate mięso w konsystencji przypominające tekturę potrafi skutecznie zepsuć humor. Istnieje wiele metod na to, co robić, by mięso po usmażeniu lub upieczeniu wyszło zawsze soczyste, miękkie i delikatne, a przede wszystkim smaczne. Co robić, żeby kurczak nie był suchy? Kluczem jest marynata.

Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo 42 dni męki. Tak wygląda rzeczywistość ferm przemysłowych

Co zrobić, żeby kurczak był soczysty? Kluczem jest marynata

Marynata nadaje mięsu smak i aromat, a także zwiększa soczystość i miękkość. Dzięki temu lepiej się piecze. By było delikatne, warto do marynaty dodać kwaśny produkt, np. maślankę lub kilka kropel soku z cytryny. Mięso powinno w takiej marynacie spędzić co najmniej 1,5 godziny, a najlepiej całą noc w lodówce. Zarówno patelnia z olejem, jak i piekarnik, powinny być też mocno rozgrzane. Po wyciągnięciu mięsa z lodówki przed smażeniem lub pieczeniem odczekaj. Zimne mięso może się bowiem nie dosmażyć i nie dopiec w środku.

Soczysty kurczak z piekarnika. Bije na głowę kurczaka z rożna dzięki

Soczysty kurczak z piekarnika zajmuje sporo czasu, ale warto poświęcić każdą minutę dla jego smaku. Kluczem jest marynata. By sprawić, że dotrze głęboko do wnętrza kurczaka, wystarczy wbić w mięso wykałaczki. Mięso będzie z kolei rozpływające się w ustach dzięki namoczeniu w wodzie gazowanej, choć nie jest to wymagane. Brzmi dziwnie? Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz.

Składniki marynaty:

  • 2 litry wody (najlepiej gazowanej),
  • 4 łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • przyprawy: mielona kolendra, papryka słodka, czosnek granulowany, kurkuma, kmin rzymski, majeranek, cząber, tymianek (możesz też sięgnąć po gotowe mieszanki do kurczaka).

Przygotowanie:

  1. Przygotuj spory garnek, w który zmieści się mały kurczak (ok. 1,5 kg).
  2. Wsyp sól, cukier, pieprz, mieloną kolendrę i sok z cytryny. Włóż do wody kurczaka. Namocz w lodówce przez ok. 1,5 godziny.
  3. Wyjmij kurczaka z wody. Osusz i wbij wykałaczki w kurczaka. W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz przyprawy wedle uznania. Natrzyj kurczaka, przykryj i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.
  4. Wyciągnij kurczaka z lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Umieść kurczaka w brytfannie, wyciągnij wykałaczki i wstaw do rozgrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piecz przez ok. 1,5 godziny. Optymalny czas pieczenia kurczaka to ok. 60 minut na każdy kilogram.
  6. Po 1,5 godziny sprawdź mięso, wbijając wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Zwiększ temperaturę do ok. 220-240 stopni i piecz przez 10-15 minut, by uzyskać chrupiącą skórkę.
Więcej o: