Suchy kurczak to prawdziwy koszmar dla każdego, kto choć raz przygotowywał mięso na obiad. Wiórowate mięso w konsystencji przypominające tekturę potrafi skutecznie zepsuć humor. Istnieje wiele metod na to, co robić, by mięso po usmażeniu lub upieczeniu wyszło zawsze soczyste, miękkie i delikatne, a przede wszystkim smaczne. Co robić, żeby kurczak nie był suchy? Kluczem jest marynata.
Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Marynata nadaje mięsu smak i aromat, a także zwiększa soczystość i miękkość. Dzięki temu lepiej się piecze. By było delikatne, warto do marynaty dodać kwaśny produkt, np. maślankę lub kilka kropel soku z cytryny. Mięso powinno w takiej marynacie spędzić co najmniej 1,5 godziny, a najlepiej całą noc w lodówce. Zarówno patelnia z olejem, jak i piekarnik, powinny być też mocno rozgrzane. Po wyciągnięciu mięsa z lodówki przed smażeniem lub pieczeniem odczekaj. Zimne mięso może się bowiem nie dosmażyć i nie dopiec w środku.
Soczysty kurczak z piekarnika zajmuje sporo czasu, ale warto poświęcić każdą minutę dla jego smaku. Kluczem jest marynata. By sprawić, że dotrze głęboko do wnętrza kurczaka, wystarczy wbić w mięso wykałaczki. Mięso będzie z kolei rozpływające się w ustach dzięki namoczeniu w wodzie gazowanej, choć nie jest to wymagane. Brzmi dziwnie? Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz.
Składniki marynaty:
Przygotowanie: