Orzechy włoskie bez żadnego dłubania? To możliwe. Prosty trik na usunięcie gorzkiej skórki

Orzechy włoskie są nie tylko przepyszne, ale również bardzo zdrowe. Niestety, czasem zdarza się, że ich smak jest jednak gorzki. Wszystko to za sprawą skórki, która nie została zdjęta. Na szczęście istnieje prosty i skuteczny sposób, by się jej pozbyć bez dłubania.

Czasami zdarza się, że z reguły przepyszne orzechy włoskie mają gorzkawy posmak. Niestety taka z pozory niewielka frustracja potrafi zepsuć każdą potrawę czy ciasto. Zazwyczaj jest to spowodowana skórką, która nie została poprawnie ściągnięcia. Na szczęście można to zrobić w prosty i szybki sposób. 

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Orzechy włoskie - smaczna i zdrowa przekąska. Są pełne dobrych składników odżywczych

Orzechy włoskie to nie tylko pyszna, ale również zdrowa przekąska, która często trafia do buzi prosto z łupiny. Czasami dodaje się je również do najróżniejszych ciast czy potraw, by nadać im niepowtarzalnego aromatu czy smaku. Są one bogatym źródłem witamin z grupy B, aminokwasów i minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor czy jod. Oprócz w nich znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i kwasy omega-3. Korzystnie wpływają na kondycję oraz wygląd skóry, włosów i paznokci.  Zanim się jednak tego zabierzemy, warto ściągnąć z nich skórkę, która może nadawać im gorzkiego posmaku. Na szczęście wcale nie trzeba będzie się z nimi dłubać, o ile zastosujemy prostą sztuczkę. 

Tak prosto pozbędziesz się skórki z orzechów włoskich. Bez zbędnego i żmudnego dłubania

Potrzebować będziemy jedynie piekarnika do poprawnego wykonania tej sztuczki. Urządzenie na początek ustawiamy na 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wysypujemy na nią nasze orzechy ze skórką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około dziesięć minut. Po tym czasie, blachę wyjmujemy, a orzechy przesypujemy na ręcznik papierowy i przykrywamy ściereczką. Teraz wystarczy energicznie je pocierać, a skórka zejdzie w mig i to bez zbędnego dłubania. Ten sposób jest idealny na wolne od gorzkiego posmaku orzechy włoskie. Co więcej, ta metoda ma zastosowanie nie tylko w przypadku orzechów włoskich. Ten sam patent sprawdzi się doskonale także przy obieraniu orzechów laskowych. Istnieje jeszcze jedna sztuczka, która pozwoli nam szybko i sprawnie obrać nasze orzechy włoskie. Chodzi o blanszowanie. Czynność ta podlega na dosłownie dwuminutowym gotowaniu składników we wrzątku. Gorąca woda, w przeciwieństwie do naszych palców, z łatwością dociera do całej powierzchni orzecha, zmiękczając skórkę i sprawiając, że jej zdjęcie staje się wyjątkowo proste. Po wyjęciu z garnka zdejmujemy z nich skórkę za pomocą palców.

Więcej o: