Czasami zdarza się, że z reguły przepyszne orzechy włoskie mają gorzkawy posmak. Niestety taka z pozory niewielka frustracja potrafi zepsuć każdą potrawę czy ciasto. Zazwyczaj jest to spowodowana skórką, która nie została poprawnie ściągnięcia. Na szczęście można to zrobić w prosty i szybki sposób.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Orzechy włoskie to nie tylko pyszna, ale również zdrowa przekąska, która często trafia do buzi prosto z łupiny. Czasami dodaje się je również do najróżniejszych ciast czy potraw, by nadać im niepowtarzalnego aromatu czy smaku. Są one bogatym źródłem witamin z grupy B, aminokwasów i minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor czy jod. Oprócz w nich znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i kwasy omega-3. Korzystnie wpływają na kondycję oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. Zanim się jednak tego zabierzemy, warto ściągnąć z nich skórkę, która może nadawać im gorzkiego posmaku. Na szczęście wcale nie trzeba będzie się z nimi dłubać, o ile zastosujemy prostą sztuczkę.
Potrzebować będziemy jedynie piekarnika do poprawnego wykonania tej sztuczki. Urządzenie na początek ustawiamy na 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wysypujemy na nią nasze orzechy ze skórką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około dziesięć minut. Po tym czasie, blachę wyjmujemy, a orzechy przesypujemy na ręcznik papierowy i przykrywamy ściereczką. Teraz wystarczy energicznie je pocierać, a skórka zejdzie w mig i to bez zbędnego dłubania. Ten sposób jest idealny na wolne od gorzkiego posmaku orzechy włoskie. Co więcej, ta metoda ma zastosowanie nie tylko w przypadku orzechów włoskich. Ten sam patent sprawdzi się doskonale także przy obieraniu orzechów laskowych. Istnieje jeszcze jedna sztuczka, która pozwoli nam szybko i sprawnie obrać nasze orzechy włoskie. Chodzi o blanszowanie. Czynność ta podlega na dosłownie dwuminutowym gotowaniu składników we wrzątku. Gorąca woda, w przeciwieństwie do naszych palców, z łatwością dociera do całej powierzchni orzecha, zmiękczając skórkę i sprawiając, że jej zdjęcie staje się wyjątkowo proste. Po wyjęciu z garnka zdejmujemy z nich skórkę za pomocą palców.