Chrupiące i puszyste kotlety mielone? Wystarczy jeden sekretny składnik

Przepis jest banalnie prosty, a kotlety niezwykle smaczne!

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu, a przy tym doskonale komponuje się z ziemniakami i każdego rodzaju sałatką.

Jednak wielu gotujących ludzi często narzeka, że ich mielone nie są wystarczająco puszyste i chrupiące. Dlatego też mamy dla Ciebie porady, jak zrobić pulchne kotlety mielone z chrupiącą skórką.

Jakie mięso na kotlety?

Wybieraj mięso średnio tłuste. Do mielonych najlepiej nadaje się łopatka. Istotną rolę odgrywa namoczona w wodzie lub mleku bułka. To ona odpowiada za soczystość kotletów mielonych. W miarę możliwości rezygnuj z bułki tartej. Powoduje ona, że mięso jest bardziej zwarte, a w efekcie kotlety są zbite.

Sekret tkwi w cukinii

Jednak najbardziej za puszystość i soczystość mielonych odpowiada... cukinia (w zastępstwie może być kalafior). Zetrzyj ją dokładnie i dodaj do mięsa.

Wiedziałaś o tym? Robiłaś kiedyś kotlety mielone z cukinią?  Jeśli nie, spróbuj koniecznie!

Przeczytaj też: Jest prosty sposób na łatwe wylewanie napojów z kartonu. Pewnie całe życie robiłeś to źle

Proszek do pieczenia ma wiele zastosowań. Znamy takie, które przydadzą się szczególnie latem

Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji