Nie ma nic złego w tradycyjnej kiełbasie i karkówce z grilla. Jednak w lato liczba propozycji by wpaść na działkę czy do ogródka znajomych niebezpiecznie rośnie. Ciężkostrawne jedzenie w dużych ilościach nie tylko nam szkodzi, ale też przestaje smakować.
Jest na to recepta.
Żeby jedzenie z grilla było lepsze oraz zdrowsze wystarczy zaopatrzyć się w kamień solny. Potrawy przyrządzane z jego pomocą zachowują więcej składników odżywczych, a nawet zyskują dodatkowe - pochodzące z kamienia.
Smak potraw jest lepszy głównie dlatego, że ogień z grilla nie oddziałuje bezpośrednio na jedzenie. Dzięki temu mięso zachowuje swój smak oraz soczystość.
Jedną z metod przyrządzania posiłków na kamieniu solnym jest położenie kamienia na ruszcie, a na nim wybranych produktów.
Jednak to druga metoda jest bardziej spektakularna.
Jak podaje instrukcja zamieszczona na portalu kobieceinspiracje.pl, kamień należy rozgrzać tuż przed przyjściem gości. Następnie umieścić go na drewnianej desce na środku stołu.
Gdy goście już usiądą, będą mogli sami wybrać, co mają ochotę zjeść i kłaść produkty na kamieniu, bez wstawania od stołu. Kamień solny utrzymuje ciepło na tyle długo, że bez problemu można na nim smażyć, o ile kawałki produktów będą dość cienkie i często obracane.
Wypróbujcie, smacznego!
Drodzy Czytelnicy!
Wasz głos jest dla nas bardzo ważny. Dlatego chcemy pisać dla Was o rzeczach, które najbardziej Was interesują i są Wam najbliższe. Jeśli jest jakaś historia, którą chcecie nam opowiedzieć i się nią podzielić z innymi, jeśli jest jakaś sprawa, którą chcielibyście nagłośnić, jakiś problem, który chcecie rozwiązać - piszcie do nas na adres buzz_redakcja@gazeta.pl.
Czekamy na Wasze listy - Redakcja Buzz.gazeta.pl