Myślisz, że kupujesz dorodną pietruszkę? Uwaga, może bierzesz coś innego - nawet sprzedawcy się mylą

Wiedzieliście o tym?

Wydaje Ci się, że znalazłaś piękną, dużą pietruszką, dostałaś ją z rąk sprzedawcy, który także zachwycał się tym jaka jest dorodna, a tak naprawdę pietruszka okazała się nie być pietruszką. Tak się zdarza coraz częściej. Powód? Pietruszka jest bardzo często mylona z... pasternakiem!

Warzywa te są niemalże identyczne. Mają bardzo podobne korzenie, jednak różnią się smakiem, co niestety wychodzi na jaw dopiero po powrocie do domu.

Jak zatem rozróżnić te warzywa?

1. Jeżeli kupujesz te warzywa z nacią, rozpoznasz je po kolorze liści. Liście pietruszki są ciemnozielone i bez włosków. Pasternak ma liście bladozielone i pokryte od spodu włoskami.

2. Przyjrzyj się korzeniom. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się identyczne, łatwo zauważyć pewne różnice. Korzenie pietruszki są znacznie mniejsze. Pasternak z kolei ma w miejscu naci ma niewielkie wgłębienie otoczone ciemną obwódką.

3. A jaka różnica jest w smaku? Zasadnicza! Pasternak smakuje bardziej słodkawo, niemalże jak marchew. W przeciwieństwie do pietruszki, nadaje się do samodzielnego spożycia.

Tak wygląda pasternak:

PasternakPasternak Fot. Wikimedia Commons/Jonathunder/CC BY-SA 3.0

Tak wygląda pietruszka:

PietruszkaPietruszka fot.Pixabay

Faktycznie są podobne, ale mimo wszystko da się je rozróżnić. 

Placek ziemniaczany a'la pizza