Te białe skrętki w jajkach brzydzą niektórych z nas. Czym właściwie są?

Podobno ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą "skrętki" z jajek i tych, którzy się nimi brzydzą. Po co one są i czy można je jeść spokojnie?

"Zawsze wyciągam skrętki, są dla mnie nieapetyczne" - pisze użytkowniczka forum internetowego. "Nigdy nie wiedziałam, że coś takiego w ogóle istnieje" - odpowiada inna.

Też zdarzyło wam się zastanawiać, czym są białe nitki w jajku i czy właściwie powinno się je jeść? Wyjaśnienie jest bardzo proste.

Owe skrętki, które dla niektórych wydają się nieapetyczne, to tzw. chalaza. To swego rodzaju "nitki" z białka, których zadaniem jest utrzymanie żółtka (czyli komórki jajowej) w stałej pozycji, żeby uniknąć jego uszkodzenia. Czasem są niesłusznie mylone z embrionem.

Budowa jajkaBudowa jajka Benutzer:Horst Frank/j GNU 1.2

Chalazy występują nie tylko a jajach kurzych, ale też u większości ptaków i gadów. Nie ma żadnych przeciwwskazań do jedzenia skrętek - jednak niektórzy usuwają je ze względów estetycznych.

Mogą też pomóc nam określić świeżość jajka. Chalazy zmniejszają się z czasem, więc im są większe - tym bardziej świeże jest jajko.