Czosnek zimowy można w prosty sposób odróżnić od czosnku wiosennego. Roślina mogąca wytrzymać niskie, a nawet ujemne temperatury wyróżnia się tworzeniem pędów kwiatostanowych. Najbardziej znane odmiany tego warzywa to: Arkus, Harnaś, Janowicki, Mega, Orlik, Orkan i Polka. Jak o nie zadbać i kiedy sadzić czosnek na zimę?
Przyjmuje się, że czosnek zimowy najlepiej jest sadzić pod koniec października. To właśnie wtedy rośliny zdążą przygotować się przed minusowymi temperaturami, a jednocześnie nie rozwiną się na tyle, aby przemarznąć zimą. Jeśli chcesz hodować ten rodzaj warzywa wybierz duże ząbki - dzięki temu zagwarantujesz sobie lepszy plon. Co więcej, do jesiennego sadzenia najlepiej sprawdzają się rośliny o płaskich, fioletowych główkach i intensywnym smaku.
Aby czosnek dobrze zniósł zimę, należy zasadzić na odpowiedniej głębokości. Każdy ząbek trzeba ustawić pionowo, zagłębiając je od 5 do 8 cm pod ziemią. Ponadto każdy rząd powinien oddzielać dystans co najmniej 20 centymetrów. Poszczególne sadzonki mogą natomiast leżeć stosunkowo blisko siebie. Dzięki temu roślina rozpocznie wzrost wiosną, gdy temperatury osiągną około 5 stopni Celsjusza.
Dbając o czosnek zimowy, musisz pamiętać o kilku banalnych trikach. Przede wszystkim zadbaj o to, aby ziemia, w której planujesz hodować warzywo, jest odpowiednio żyzna. Roślina uwielbia mocno próchniczą glebę i ma spore wymagania wodne. Z tego powodu, w trakcie jego wzrostu zadbaj o to, aby kilkukrotnie wypielić grządki, w których jest zasadzona oraz podlewaj ją, w przypadku mniejszej ilości opadów. Przy uprawie czosnku zimowego należy pamiętać o ścinaniu pędów kwiatostanowych przy każdej napotkanej okazji. W ten sposób sprawisz, że zbiory będą nawet o 30% większe!