Ludzie coraz częściej decydują się na zakup nowej lodówki, która nie będzie wymagała częstego rozmrażania, a umycie jej będzie dużo prostsze i mniej czasochłonne. Niektórzy jednak wciąż posiadają w wyposażeniu swojego mieszkania takie, które potrzebują szczególnej pielęgnacji i troski. Jak prawidłowo rozmrozić i umyć lodówkę? Poznaj zasady, które pomogą wydłużyć żywotność urządzenia.
Po pewnym czasie na ścianie urządzenia zaczyna osiadać szron. Okazuje się, że oprócz psucia estetyki lodówki może nieść za sobą jeszcze inne, przykre konsekwencje, takie jak większe zużycie prądu i miejsca, które można by było wykorzystać na przechowywanie jedzenia. Osiadająca na szronie żywność po pewnym czasie zaczyna się psuć i gnić, a z wierzchu widać pleśń. Aby tego uniknąć, najlepiej rozmrażać lodówkę co najmniej raz na pół roku lub częściej. Warto też zwracać uwagę na ilość powstającego szronu.
Przed rozmrożeniem lodówki należy w pierwszej kolejności opróżnić ją z jedzenia. Najlepiej przełożyć je do lodówki turystycznej, pojemnika wypełnionego lodem lub owinąć w tkaniny, dzięki którym żywność jak najdłużej zachowa odpowiednią temperaturę. Kiedy lodówka wraz z zamrażarką jest już opróżniona, należy przełączyć termostat na zero i całkowicie odłączyć urządzenie z prądu.