Co zrobić z olejem po smażeniu? Zdecydowanie nie wylewaj go do zlewu

Wielu z nas wylewa zużyty olej do zlewu lub ubikacji. To duży błąd! Ten sposób narażasz rury i instalację na poważne uszkodzenia spowodowane osadzającym się na nich tłuszczem. W takim razie, co zrobić z olejem po smażeniu? Sprawdziliśmy najlepsze ekologiczne sposoby na jego utylizację

Utylizacja oleju jest prostsza, niż może się wydawać. Zamiast wylewać go do muszli klozetowej lub zlewu, wypróbuj jeden z tych sprawdzonych sposobów.

Zobacz wideo Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Co zrobić z olejem po smażeniu? Najprostsza metoda utylizacji

Jednym z najlepszych sposobów na pozbycie się oleju jest przelewanie go do dużej pustej butelki lub słoju. Po zapełnieniu pojemnika wyrzuć go do kosza na odpady zmieszane. Możesz również szczelnie zabezpieczyć zbiornik lub zbiorniki i bezpośrednio przewieźć je do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). Tego typu instytucje znajdziesz dosłownie w każdej gminie. Oczywiście nie musisz składować każdej kropli tłuszczu. Jeśli na patelni zostało go nie dużo, możesz położyć na niego ręcznik papierowy. Materiał wchłonie olej, dzięki czemu będziesz móc szybko wyrzucić go śmietnika ze "zmieszanymi".

Chcesz być częścią kultury zero waste? Olej możesz ponownie użyć! 

Pytanie, czy raz użyty olej nadaje się do dalszego smażenia, od lat jest powodem do wielu dyskusji, zarówno w internecie, jak i w realnym życiu. Otóż tłuszcz nadaje się do ponownego spożycia, jednak aby to robić, należy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim nigdy nie można mieszać ze sobą dwóch różnych rodzajów tłuszczu — taka praktyka może być niebezpieczna. Nie należy także ponownie korzystać z oleju, który został podgrzany do ponad 190 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze może zacząć wydzielać szkodliwe dla organizmu substancje. 

Kolejną rzeczą, o której nie można zapomnieć, jest sposób przechowywania i ponownego użycia oleju. Szczelnie zamknięty pojemnik z tłuszczem należy umieścić w zacienionym i stosunkowo chłodnym miejscu. Co więcej, przed każdym użyciem należy go przecedzić. W ten sposób upewnisz się, że nie wlewasz razem z nim resztek jedzenia.  

Więcej o: