Mrozisz żywność w pojemnikach po lodach? To nie najlepszy pomysł

Przechowywanie żywności, w szczególności siekanego koperku czy pietruszki, w pojemnikach po lodach to już tradycja. Okazuje się jednak, że to nie najlepszy pomysł. Sprawdź dlaczego lepiej tego nie robić.

Lubimy wykorzystywać ponownie różne przedmioty. Czasem z oszczędności, czasem z troski o środowisko. Nie zawsze jest to jednak korzystne dla naszego zdrowia. Większość z nas mroziła kiedyś produkty w opakowaniu po lodach, serkach czy w foliowym woreczku, w którym przynosimy zakupy. Okazuje się, że to nie najlepszy pomysł.

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Mrozisz żywność w pojemnikach po lodach? Lepiej tego nie rób

Nie każdy plastik jest taki sam. Do tego z niektórymi odmianami tego tworzywa żywność może wchodzić w reakcje, które nie kończą się dobrze dla przechowywanych potraw. Opakowania po lodach czy jogurtach są przystosowane do określonego typu produktu. Tłuste potrawy czy gorąca zupa nie powinny być zatem przechowywane w opakowaniu po sorbecie. To jednak niejedyne powody.

Jakich produktów nie można mrozić? (zdj. ilustracyjne) Tych produktów nie można mrozić. Sprawdź, zanim zmarnujesz żywność

Przechowywanie i mrożenie żywności w niedostosowanych do tego pojemnikach może sprawić, że do produktu przedostaną się szkodliwe substancje. W tym mikroplastik. Niektóre zawarte w plastiku substancje mogą wchodzić w reakcje pod wpływem ciepła, inne - po kontakcie z określonymi składnikami, np. tłuszczem. Podobnie torebki foliowe, w których przynosimy zakupy. Pojemniki po lodach nie nadają się też do wielokrotnego mycia w zmywarce. Nie należy ich również wkładać do mikrofalówki. Pamiętaj, że to opakowanie jednorazowe i po spożyciu produktu powinno ono trafić do odpowiedniego pojemnika na odpady.

Rośliny przymrozek Jak ochronić rośliny przed pierwszymi przymrozkami? To banalnie proste!

W czym mrozić żywność? Pamiętaj o odpowiednich oznaczeniach

Gorące i tłuste potrawy, takie jak zupy, gulasze czy potrawy mięsne, przechowuj w pojemnikach z odpowiednimi oznaczeniami. Takie opakowania muszą nadawać się do mrożenia, przechowywania w niskich temperaturach i kontaktu z żywnością. Szukaj symbolu śnieżynki oraz kieliszka i widelca. Zioła, takie jak koperek czy pietruszka, możesz mrozić w pojemnikach lub odpowiednich woreczkach przeznaczonych do przechowywania w zamrażalniku.

Więcej o: