Jak prać ręczniki, żeby były miękkie? Zastąp płyn do płukania produktem z kuchni

Jak prać ręczniki, żeby były miękkie i puszyste? To pytanie ludzie zadają sobie dosyć często. Idealnie byłoby, gdyby po wyciągnięciu z pralki nie utraciły swojej chłonności. Okazuje się, że w tym celu nie trzeba kupować drogich preparatów. Odpowiednie produkty zapewne masz już w domu!

Pranie ręczników wielu ludziom spędza sen z powiek. Pięknie doprane, miękkie, puszyste i pachnące to marzenie. Okazuje się, że spełnienie go nie jest wcale trudne. Wystarczy zastosować kilka domowych produktów, by znowu były przyjemne w dotyku.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Czy ręczniki trzeba prać co kilka dni?

Jak prać ręczniki, żeby były miękkie i puszyste?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, by bęben pralki nie był przepełniony. Ściśnięte tkaniny nie zostaną odpowiednio wypłukane, co przyczynia się do zbicia włókien. Nie można też prać ręczników w zbyt niskiej temperaturze.

Jak prać ręczniki, żeby nie śmierdziały? Wykorzystaj sodę oczyszczoną

Soda oczyszczona świetnie absorbuje zapachy, dlatego można z powodzeniem wykorzystać ją w celu pozbycia się smrodu ręczników. To również dobry sposób na odświeżenie koloru. Wystarczy rozpuścić około 3 łyżeczek proszku w połowie szklanki wody. Tak powstałą mieszankę należy wlać do dozownika na płyn.

Jak prać nowe ręczniki? Stosuj się do tych zasad

Każdy nowo zakupiony ręcznik powinien zostać wyprany przed pierwszym użyciem. Warto kierować się informacjami zawartymi na metce produktu, które mogą różnić się w zależności od składu ręcznika. Standardowa temperatura korzystna podczas ich prania to 40-60 stopni Celsjusza. 

Czy do prania ręczników używać płynu do płukania? Lepiej zastąp go octem!

Ocet może świetnie sprawdzić się jako alternatywa płynu do płukania, który kompletnie nie sprawdza się w przypadku prania ręczników. Jedna szklanka produktu wlana do odpowiedniego dozownika zlikwiduje bakterie osiadające na materiale i zdezynfekuje go. Ręczniki odzyskają też swoją dawną miękkość. Minusem tej metody może być nieprzyjemny dla niektórych zapach, dlatego do octu można dodać np. sok z połowy cytryny

Więcej o: