W domowym zaciszu coraz częściej powraca się do starych, ekologicznych metod czyszczenia. Ceny produktów idą w górę, dlatego warto postawić na tańsze rozwiązania i zrezygnować ze sklepowej chemii. Niektóre rozwiązania świetnie sprawdzą się w czyszczeniu kuchennych blatów.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ocet jest sprawdzonym, tanim produktem, który może mieć wiele różnych zastosowań. Świetnie sprawdza się podczas czyszczenia różnych powierzchni, w tym blatów kuchennych. Żeby je doczyścić, należy przygotować odpowiednią mieszankę. Wystarczy rozcieńczyć ocet z wodą i płynem do naczyń w proporcji 1:1 i spryskać preparatem blaty. Po kilkunastu minutach należy umyć je czystą ściereczką nasączoną wodą i wytrzeć do sucha. Ocet powinien zwalczyć bakterie, co jest istotne dla mebli, na których często kładziemy żywność. Warto po tym zabiegu wywietrzyć pomieszczenie, gdyż dla niektórych osób opary z octu mogą być drażniące.
Połączenie sody oczyszczonej z sokiem z cytryny stworzy świetny detergent, który dobrze sprawdzi się w nierównej walce o czyste kuchenne blaty. Wystarczy zmieszać sodę i cytrynę w proporcji 2:1, by utworzyć gęstą papkę. Taki produkt sprawdzi się w walce z tłustymi plamami.
W celu nadania blatom blasku po czyszczeniu można użyć... przekrojonego ziemniaka! Okazuje się, że pocieranie nim powierzchni może przywrócić piękny blask. Po zabiegu wystarczy przetrzeć je wilgotną szmatką i cieszyć się uzyskanym efektem.