Prawidłowe przechowywanie żywności jest kluczowe, aby jak najdłużej zachować jej świeżość. Najwięcej problemów przysparza pora letnia, gdy temperatury są wysokie. W Internecie można znaleźć wiele przydatnych w kuchni trików, które na pierwszy rzut oka zaskakują. Niektórymi pomysłami dzieli się na TikToku Katya Mackle. Kobieta pokazuje sprawdzone przez siebie sposoby na przechowywanie żywności.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mackle wytłumaczyła, jak przechowywać w lodówce owoce i warzywa tak, by były jak najdłużej świeże. Kobieta zawija ogonki bananów w folię aluminiową, co spowalnia ich dojrzewanie. Ma też sposób na mniejsze owoce. Myje je w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego i przechowuje w pojemniczku, którego dno uprzednio wykłada jednorazowym, chłonnym ręcznikiem papierowym. Ciekawym sposobem jest trzymanie warzyw zanurzonych w wodzie. Internauci w komentarzach zwrócili uwagę na to, że w takim środowisku mogą szybko rozwijać się różne bakterie, jednak Katya uspokoiła:
Zmieniam wodę codziennie i wszystko jest w porządku
Chleb dosyć szybko robi się twardy i atakuje go pleśń. Katya Mackle pokazała, jak w prosty sposób zachować jego świeżość na dłużej. Wystarczy do pojemnika z pieczywem włożyć kawałek selera naciowego, dzięki czemu będzie nadawać się do spożycia nawet przez 2 tygodnie.
Internauci w komentarzach pod filmikiem dzielą się swoimi sposobami na przechowywanie żywności i udowadniają, że triki ukazane przez Mackle się sprawdzają:
Super! Świetne pomysły
Przechowuję chleb w lodówce. Jest świeży przez kilka tygodni, jednak wypróbuję trik z selerem!
Też zaczęłam to robić i widzę ogromną różnicę