Produkty, których nie należy przechowywać w lodówce. Ten błąd przyczynia się do psucia żywności!

Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze po włożeniu do lodówki tracą swoją jakość. Mogą zmieniać konsystencję, wygląd, a nawet smak. Zdarza się, że w zimnym i wilgotnym środowisku się psują, dlatego warto wiedzieć, które z nich lepiej wyjąć z chłodziarki.

Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest bardzo ważne. Spożywanie nieświeżego jedzenia może źle odbić się na naszym zdrowiu, dlatego niektórzy starają się jak najwięcej produktów przechowywać w lodówce. Okazuje się, że to błąd. Żeby nie straciły swojego smaku i konsystencji, niektóre z nich powinny być schowane w zupełnie innym miejscu.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Czego nie przechowywać w lodówce? Dla tych produktów znajdź inne miejsce

  1. Pieczywo. Chleb nie powinien być przechowywany w lodówce, ponieważ przyczynia się to do jego twardnienia. Najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej.
  2. Miód. Ten produkt psuje się bardzo powoli, a trzymanie go w lodówce sprzyja krystalizacji. Z tego względu najlepiej przechowywać go w słoiku poza chłodziarką.
  3. Kawa. Niektórzy przechowują ją w lodówce, przez co traci swój charakterystyczny smak. Lepiej znaleźć dla niej suche miejsce.

Mycie blatu kuchennego wykonanego z kamienia jest proste Jak doczyścić blaty kuchenne? Ten produkt pozbędzie się uporczywych plam

Jak można przechowywać żywność? Te produkty trzymaj poza lodówką

Okazuje się, ze wiele produktów, które zazwyczaj przechowywane są w lodówce, dłużej zachowają świeżość, jeśli będą trzymane poza nią. Nie warto marnować miejsca na konserwy w puszkach, bo z powodzeniem przetrwają w suchej kuchennej szafce. Dotyczy to też sporej części warzyw i owoców, takich jak pomidory, ziemniaki, cebula, czosnek, ogórki, buraki, banany, melony i ananasy. Te najlepiej przechowywać w zacienionym miejscu, takim jak piwnica.

Kiedy i jak sadzić bratki w ogrodzie i na balkonie? Oto kilka trików dzięki, którym ich kwiaty będą piękne Jak wysiewać bratki? Wykorzystaj pudełko po jajkach!

W czym najlepiej przechowywać żywność? Kup pojemniki na produkty sypkie

Sklepowe kasze, ryże i makarony mają długi termin przydatności do spożycia i nie nadają się do przechowywania w lodówce. Po otwarciu należy schować je w kuchennej szafce w szczelnie zamkniętych, przezroczystych pojemnikach opatrzonych etykietami z datą przydatności do spożycia. Dotyczy to również produktów suszonych. Wilgotne otoczenie sprzyja psuciu się tych produktów.

Więcej o: