Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest bardzo ważne. Spożywanie nieświeżego jedzenia może źle odbić się na naszym zdrowiu, dlatego niektórzy starają się jak najwięcej produktów przechowywać w lodówce. Okazuje się, że to błąd. Żeby nie straciły swojego smaku i konsystencji, niektóre z nich powinny być schowane w zupełnie innym miejscu.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Okazuje się, ze wiele produktów, które zazwyczaj przechowywane są w lodówce, dłużej zachowają świeżość, jeśli będą trzymane poza nią. Nie warto marnować miejsca na konserwy w puszkach, bo z powodzeniem przetrwają w suchej kuchennej szafce. Dotyczy to też sporej części warzyw i owoców, takich jak pomidory, ziemniaki, cebula, czosnek, ogórki, buraki, banany, melony i ananasy. Te najlepiej przechowywać w zacienionym miejscu, takim jak piwnica.
Sklepowe kasze, ryże i makarony mają długi termin przydatności do spożycia i nie nadają się do przechowywania w lodówce. Po otwarciu należy schować je w kuchennej szafce w szczelnie zamkniętych, przezroczystych pojemnikach opatrzonych etykietami z datą przydatności do spożycia. Dotyczy to również produktów suszonych. Wilgotne otoczenie sprzyja psuciu się tych produktów.