Produkty, których nie należy przechowywać w lodówce. Ten błąd przyczynia się do psucia żywności!

Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze po włożeniu do lodówki tracą swoją jakość. Mogą zmieniać konsystencję, wygląd, a nawet smak. Zdarza się, że w zimnym i wilgotnym środowisku się psują, dlatego warto wiedzieć, które z nich lepiej wyjąć z chłodziarki.

Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest bardzo ważne. Spożywanie nieświeżego jedzenia może źle odbić się na naszym zdrowiu, dlatego niektórzy starają się jak najwięcej produktów przechowywać w lodówce. Okazuje się, że to błąd. Żeby nie straciły swojego smaku i konsystencji, niektóre z nich powinny być schowane w zupełnie innym miejscu.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Czego nie przechowywać w lodówce? Dla tych produktów znajdź inne miejsce

  1. Pieczywo. Chleb nie powinien być przechowywany w lodówce, ponieważ przyczynia się to do jego twardnienia. Najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej.
  2. Miód. Ten produkt psuje się bardzo powoli, a trzymanie go w lodówce sprzyja krystalizacji. Z tego względu najlepiej przechowywać go w słoiku poza chłodziarką.
  3. Kawa. Niektórzy przechowują ją w lodówce, przez co traci swój charakterystyczny smak. Lepiej znaleźć dla niej suche miejsce.

Jak można przechowywać żywność? Te produkty trzymaj poza lodówką

Okazuje się, ze wiele produktów, które zazwyczaj przechowywane są w lodówce, dłużej zachowają świeżość, jeśli będą trzymane poza nią. Nie warto marnować miejsca na konserwy w puszkach, bo z powodzeniem przetrwają w suchej kuchennej szafce. Dotyczy to też sporej części warzyw i owoców, takich jak pomidory, ziemniaki, cebula, czosnek, ogórki, buraki, banany, melony i ananasy. Te najlepiej przechowywać w zacienionym miejscu, takim jak piwnica.

W czym najlepiej przechowywać żywność? Kup pojemniki na produkty sypkie

Sklepowe kasze, ryże i makarony mają długi termin przydatności do spożycia i nie nadają się do przechowywania w lodówce. Po otwarciu należy schować je w kuchennej szafce w szczelnie zamkniętych, przezroczystych pojemnikach opatrzonych etykietami z datą przydatności do spożycia. Dotyczy to również produktów suszonych. Wilgotne otoczenie sprzyja psuciu się tych produktów.

Więcej o: