Jak szybko rozmrozić rybę? Te niezawodne patenty pozwolą zachować jej smak i strukturę

Jest wiele sposobów na rozmrożenie ryby. Niektóre są szybsze, a inne ciągną się w nieskończoność. Niestety, niektórzy praktykują też takie, które mogą ją zepsuć. Jeśli chcemy, aby mięso zachowało smak, a struktura nie została naruszona, należy zrobić to prawidłowym sposobem. Jak rozmrozić rybę?

Jeśli ryba zostanie rozmrożona nieprawidłowo a później przetworzona i spożyta, może to spowodować nieprzyjemne w skutkach zatrucie pokarmowe. Z tego względu warto dowiedzieć się, czego nie robić i poznać bezpieczne sposoby na jej przygotowanie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Jak szybko rozmrozić rybę? Użyj zimnej wody

Rybę najbezpieczniej i najszybciej odmraża się w zimnej wodzie. Wystarczy umieścić ją w płytkim naczyniu i napełnić je płynem. Należy pamiętać, by nie zanurzać mięsa, które nie zostało wcześniej owinięte plastikiem, ponieważ to sprawi, że będzie wodniste. Innym sposobem jest rozmrażanie za pomocą wody gazowanej. W tym celu trzeba wyjąć rybę z zamrażarki i opakowania, położyć w misce, posypać solą i skropić sokiem z cytryny, a następnie zalać całość wodą gazowaną. 

Czy rozmrozić rybę przed gotowaniem? Okazuje się, że nie zawsze trzeba to robić

Nie trzeba rozmrażać ryby, jeśli zamierza się ją ugotować na parze. Można też upiec nierozmrożone mięso w piekarniku, jednak wtedy należy położyć je na kratce a pod spód postawić naczynie, do którego będzie ściekać woda. Temperatura w tym przypadku powinna być podnoszona stopniowo — nie powinno się wkładać ryby do całkowicie nagrzanego wcześniej urządzenia.

Jak rozmrozić filet ryby? Tych błędów lepiej nie popełniać

Podczas rozmrażania ryby ludzie często popełniają błędy, dlatego, aby osiągnąć sukces, warto przestrzegać kilku zasad:

  1. Nie należy rozmrażać ryby w ciepłej wodzie lub w temperaturze pokojowej, gdyż powoduje to namnażanie się szkodliwych dla zdrowia bakterii.
  2. Nie należy rozmrażać mięsa w mikrofalówce, bo urządzenie podgrzewa nierównomiernie.
  3. Nie należy polewać ryby wrzątkiem, bo przez to się rozpadnie.
Więcej o: