Jeśli ryba zostanie rozmrożona nieprawidłowo a później przetworzona i spożyta, może to spowodować nieprzyjemne w skutkach zatrucie pokarmowe. Z tego względu warto dowiedzieć się, czego nie robić i poznać bezpieczne sposoby na jej przygotowanie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Rybę najbezpieczniej i najszybciej odmraża się w zimnej wodzie. Wystarczy umieścić ją w płytkim naczyniu i napełnić je płynem. Należy pamiętać, by nie zanurzać mięsa, które nie zostało wcześniej owinięte plastikiem, ponieważ to sprawi, że będzie wodniste. Innym sposobem jest rozmrażanie za pomocą wody gazowanej. W tym celu trzeba wyjąć rybę z zamrażarki i opakowania, położyć w misce, posypać solą i skropić sokiem z cytryny, a następnie zalać całość wodą gazowaną.
Nie trzeba rozmrażać ryby, jeśli zamierza się ją ugotować na parze. Można też upiec nierozmrożone mięso w piekarniku, jednak wtedy należy położyć je na kratce a pod spód postawić naczynie, do którego będzie ściekać woda. Temperatura w tym przypadku powinna być podnoszona stopniowo — nie powinno się wkładać ryby do całkowicie nagrzanego wcześniej urządzenia.
Podczas rozmrażania ryby ludzie często popełniają błędy, dlatego, aby osiągnąć sukces, warto przestrzegać kilku zasad: