Kiedy posolić rybę? Karol Okrasa zdradza idealny moment, aby nie zepsuć jej smaku

Może się wydawać, że przygotowanie potrawy z ryby nie jest trudne i skomplikowane. Okazuje się, że na smak mięsa ma wpływ wiele czynników, w tym moment, w którym zostanie posolone. Karol Okrasa dzieli się wskazówkami, jak przyrządzać ryby, żeby były smaczne.

Karol Okrasa jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych szefów polskiej kuchni. Widzowie mogą kojarzyć go z telewizyjnych programów kulinarnych, wydał również kilka popularnych książek z przepisami. Kucharz co jakiś czas dzieli się przydatnymi wskazówkami, które pomagają w przygotowywaniu potraw. Jakiś czas temu w rozmowie z Wiesławem Molakiem na antenie Jedynki Polskiego Radia wypowiedział się na temat odpowiedniego przyrządzania ryb.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Kiedy solić rybę? Karol Okrasa dzieli się wskazówkami

Ryby zawierają wiele witamin i białko, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Nie każdy wie jednak, jak przyrządzić mięso, aby zachowało delikatną strukturę i smak. Problematyczna często bywa kwestia solenia. Kiedy najlepiej to zrobić? Jak zdradza Okrada, jeśli chcemy, aby było soczyste, to bezpośrednio przed smażeniem. – Sól ma właściwości higroskopijne, co jest ważne z punktu widzenia soczystości ryby. Sól zabiera wodę – wyjaśnił Okrasa. Ponadto najlepiej smażyć mięso na oliwie z wytłoczyn oliwnych lub na klarowanym maśle.

Czyszczenie zlewuTen produkt służy nie tylko do smażenia. Tym razem wyczyść nim zlew

Co zrobić, żeby ryba na dłużej zachowała świeżość? Porady Okrasy

Oprócz wypowiedzi na temat odpowiedniego momentu solenia ryby, kucharz podzielił się też wskazówkami dotyczącymi przygotowania mięsa przed obróbką termiczną.

  1. Dobrze kupić rybę wypatroszoną, bo dzięki temu mięso zachowuje świeżość na dłużej.
  2. Ze względu na dosyć szybkie psucie się ryb, najlepiej przechowywać je w lodzie.
  3. Jeśli patroszymy rybę samodzielnie, warto, by usuwane części nie miały zbyt długiego kontaktu z resztą mięsa, ponieważ to przyspiesza jego psucie.
  4. Po umyciu ryby dobrze osuszyć ją papierowym ręcznikiem.
  5. Do usuwania łusek najlepiej użyć specjalnej szczotki.

Jak prać sweter w pralce?Jak prać sweter w pralce? Dzięki tym zasadom włókna się nie zniszczą

Więcej o: