Karol Okrasa jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych szefów polskiej kuchni. Widzowie mogą kojarzyć go z telewizyjnych programów kulinarnych, wydał również kilka popularnych książek z przepisami. Kucharz co jakiś czas dzieli się przydatnymi wskazówkami, które pomagają w przygotowywaniu potraw. Jakiś czas temu w rozmowie z Wiesławem Molakiem na antenie Jedynki Polskiego Radia wypowiedział się na temat odpowiedniego przyrządzania ryb.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ryby zawierają wiele witamin i białko, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Nie każdy wie jednak, jak przyrządzić mięso, aby zachowało delikatną strukturę i smak. Problematyczna często bywa kwestia solenia. Kiedy najlepiej to zrobić? Jak zdradza Okrada, jeśli chcemy, aby było soczyste, to bezpośrednio przed smażeniem. – Sól ma właściwości higroskopijne, co jest ważne z punktu widzenia soczystości ryby. Sól zabiera wodę – wyjaśnił Okrasa. Ponadto najlepiej smażyć mięso na oliwie z wytłoczyn oliwnych lub na klarowanym maśle.
Oprócz wypowiedzi na temat odpowiedniego momentu solenia ryby, kucharz podzielił się też wskazówkami dotyczącymi przygotowania mięsa przed obróbką termiczną.