Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego? Wystarczy prosty test z wodą

Miód od wielu lat używany jest jako naturalny lek na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Niestety, produkt ze sklepowych półek rzadko kiedy ma coś wspólnego ze słodkim owocem pracy pszczół. Jak rozpoznać, czy mamy do czynienia z prawdziwym, czy sztucznym miodem? Wystarczy zrobić test wody.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Rozpoznanie sztucznego miodu gołym okiem jest praktycznie niemożliwe. Z tego powodu tak wielu ludzi kupuje go w sklepach, myśląc, że produkt jest w pełni naturalny i ma właściwości zdrowotne. Jak się okazuje, to właśnie ta substancja jest jednym z trzech najczęściej fałszowanych wyrobów na świecie. Czy można sprawdzić, czy kupiony przez nas produkt jest prawdziwy?

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Test wody - w ten sposób sprawdzisz, czy kupiony miód nie jest sztuczny

Jednym z najprostszych sposobów na sprawdzenie tego, czy miód jest prawdziwy, jest banalny test ze szklanką wody. Wystarczy, że do naczynia z zimnym płynem włożysz łyżeczkę produktu i zaczniesz energicznie mieszać. Jeśli substancja zacznie rozpuszczać się nieregularnie, tworząc przy tym wiele lepkich pasm, możesz być pewien, że jest to w pełni naturalny wyrób. Sztuczny miód, który w swoim składzie ma przede wszystkim cukier, zacznie rozpuszczać się o wiele szybciej i bardziej równomiernie.

Jakie cechy pomogą ci rozróżnić prawdziwy miód od "podróbki"? Poznaj je wszystkie

Istnieje kilka głównych cech, dzięki którym uda ci się rozpoznać, czy kupiony miód jest prawdziwy. Przede wszystkim, najwięcej powie ci sam smak wyrobu. Już po pierwszej łyżeczce na ustach i gardle powinno się odczuwać delikatne drapanie. Dzieje się tak zwłaszcza przy miodach gryczanych. Naturalny produkt będzie także powoli uwalniał swój prawdziwy smak. Na początku jest to słodycz, następnie mogą pojawić się nutki żywicy, kwiatów oraz innych składników. 

Kolejnym źródłem  informacji na temat klasy miodu jest jego zapach. Prawdziwy wyrób "przywita nas" intensywnym zapachem żywicy i wosku. Nie sposób doszukać się tych aromatów w sztucznym produkcie. Co więcej, "podrabiany" miód jest prawie całkowicie pozbawiony zapachu. 

Więcej o: