Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża? Przed zakupem zwróć uwagę na 7 rzeczy

Jak mieć pewność, że kupujemy świeżą rybę? Okazuje się, że zwracając uwagę na te 7 elementów, możemy uniknąć przykrej niespodzianki po powrocie do domu.

Ryby stanowią ważny składnik diety człowieka, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy i minerały. Zdarza się, że podczas zakupu trudno rozpoznać, czy produkt jest świeży. Na szczęście istnieją proste sposoby, żeby to sprawdzić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepłynęliśmy Odrą ze Strażą Rybacką. "Ryby zdychały na rękach"

Jak poznać, że ryba jest nieświeża? Można to ocenić na siedem sposobów

Zanim zdecydujemy się na zakup warto odpowiednio ocenić produkt stosując się do prostych wskazówek.

  1. Oceń zapach ryby. Powinien być tak delikatny, że nieomal niewyczuwalny.
  2. Sprawdź, jak wyglądają oczy. Jeśli ryba jest świeża, będą jasne i szkliste. Jeśli są zapadnięte, matowe lub mają plamki, oznacza to, że produkt może być zepsuty.
  3. Przyciśnij palec do grzbietu. Jeśli dochodzi do odkształcenia na mięsie, ryba nie jest świeża. 
  4. Sprawdź, jak wyglądają łuski. Na świeżej rybie powinny się błyszczeć i mienić.
  5. Oceń kolor skrzeli. Powinny być czerwone i wyraziste.
  6. Dotknij skórę ryby. Jeśli jest pokryta lepkim, nieprzyjemnym śluzem, produkt nie jest świeży.
  7. Sprawdź ości. W przypadku zakupu wypatroszonej ryby warto zajrzeć do jej wnętrza. Jeśli po rozchyleniu mięso nie przylega do ości, to produkt może być zepsuty.

Pielęgnacja włosówDosyp do wody i umyj włosy. Będą lśniące i gęste jak po wyjściu od fryzjera

Co zrobić, żeby ryba się nie zepsuła? Rozważ mrożenie

Ryby dosyć szybko się psują, dlatego warto o nie odpowiednio zadbać. Obróbka termiczna powinna nastąpić najpóźniej w ciągu kilku dni po zakupie, jednak jeśli się na to nie zdecydujemy, warto zamrozić mięso. Należy pamiętać, by po rozmrożeniu nie mrozić produktów drugi raz.

Ścielenie łóżkaŚcielisz łóżko zaraz po przebudzeniu? Lepiej zmień nawyki

Więcej o: