Sprawdzone triki znacznie ułatwiają życie. Nie inaczej jest w przypadku gotowania — wykorzystywanie wskazówek kulinarnych sprawia, że proces staje się znacznie prostszy, szybszy i przyjemniejszy. Niektóre metody stosowały już nasze babcie i prababcie, jednak niestety nie wszystkie z nich są powszechnie znane. To sprawia, że warto się z nimi zapoznać.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli podczas krojenia cebuli często ocierasz łzy, wypróbuj prostą metodę z wykorzystaniem zamrażarki. Wystarczy włożyć do niej warzywo na około 10 minut, aby rozwiązać problem. Innym sposobem jest zanurzenie cebuli w zimnej, najlepiej lodowatej wodzie. Oba triki sprawią, że drażniące opary zostaną zneutralizowane przez niską temperaturę, dzięki czemu późniejsze krojenie będzie znacznie przyjemniejsze i obejdzie się bez płaczu.
Ziemniaki, które nie są przechowywane w chłodnej piwnicy, szybko zaczynają kiełkować i się psuć. Jeśli chcesz tego uniknąć, wystarczy położyć obok nich jabłko. Wytwarzający się z owocu etylen sprawi, że bulwy na dłużej zachowają swoją świeżość i gładką strukturę.
Kolejnym częstym problemem jest... kipiąca woda. Pozostawienie gotującej się wody w garnku może wywołać spore problemy przez kipienie, którego pozornie nie da się powstrzymać bez zmniejszenia temperatury grzania. Okazuje się, że istnieje prosty trik, który może zapobiec zabrudzeniu kuchenki. Wystarczy położyć na garnek drewnianą łyżkę, która powinna opierać się o krawędzie naczynia. Wytwarzające się z gotowania bąbelki podczas kontaktu z drewnem zaczną znikać, dzięki czemu woda nie zdąży wykipieć.