Włóż cebulę do zamrażarki na 10 minut. Nie uwierzysz, co się stanie

Zapewne każdy z nas podczas krojenia cebuli w pewnym momencie zaczął płakać. Gryzący aromat warzywa sprawia, że oczy łzawią, pieką i trudno powstrzymać problem. Okazuje się, że zarówno na ten kłopot, jak i na inne, istnieją skuteczne rozwiązania. Sprawdź, co należy zrobić.

Sprawdzone triki znacznie ułatwiają życie. Nie inaczej jest w przypadku gotowania — wykorzystywanie wskazówek kulinarnych sprawia, że proces staje się znacznie prostszy, szybszy i przyjemniejszy. Niektóre metody stosowały już nasze babcie i prababcie, jednak niestety nie wszystkie z nich są powszechnie znane. To sprawia, że warto się z nimi zapoznać.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Jak nie płakać podczas krojenia cebuli? Wypróbuj ten sposób, by powstrzymać łzy

Jeśli podczas krojenia cebuli często ocierasz łzy, wypróbuj prostą metodę z wykorzystaniem zamrażarki. Wystarczy włożyć do niej warzywo na około 10 minut, aby rozwiązać problem. Innym sposobem jest zanurzenie cebuli w zimnej, najlepiej lodowatej wodzie. Oba triki sprawią, że drażniące opary zostaną zneutralizowane przez niską temperaturę, dzięki czemu późniejsze krojenie będzie znacznie przyjemniejsze i obejdzie się bez płaczu.

Inne praktyczne triki kuchenne, które warto znać. Są banalnie proste 

Ziemniaki, które nie są przechowywane w chłodnej piwnicy, szybko zaczynają kiełkować i się psuć. Jeśli chcesz tego uniknąć, wystarczy położyć obok nich jabłko. Wytwarzający się z owocu etylen sprawi, że bulwy na dłużej zachowają swoją świeżość i gładką strukturę. 

Kolejnym częstym problemem jest... kipiąca woda. Pozostawienie gotującej się wody w garnku może wywołać spore problemy przez kipienie, którego pozornie nie da się powstrzymać bez zmniejszenia temperatury grzania. Okazuje się, że istnieje prosty trik, który może zapobiec zabrudzeniu kuchenki. Wystarczy położyć na garnek drewnianą łyżkę, która powinna opierać się o krawędzie naczynia. Wytwarzające się z gotowania bąbelki podczas kontaktu z drewnem zaczną znikać, dzięki czemu woda nie zdąży wykipieć.

Więcej o: