Iglaki, tak jak inne rośliny uprawiane w ogrodach, wymagają regularnego nawożenia. Środki stosowane wiosną i latem mają wspomóc rozwój nowych pędów i wzrost, te, po które sięgamy pod koniec sezonu, mają z kolei przygotować krzewy i drzewa na nadejście zimy. Nawozy jesienne do iglaków możesz przygotować samodzielnie z tych kilku prostych składników.
Więcej podobnych porad przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Drzewa i krzewy iglaste jesienią, na koniec sezonu, nawozi się mieszankami pozbawionymi azotu. Środki te stosuje się zazwyczaj na przełomie września i października, choć możesz je podać również pod koniec sierpnia. Gotowe czy samodzielnie przygotowane nawozy powinny być bogate w potas, fosfor i magnez. Ma to przygotować drzewa i krzewy na nadejście zimy i zwiększyć ich odporność na mróz.
Te składniki odżywcze wpłyną również na wzmocnienie i rozbudowę systemu korzeniowego. Środki bogate w azot zastosowane zbyt późno, czyli pod koniec lata, mogą opóźnić drewnienie tkanek, co z kolei może zwiększyć ryzyko uszkodzenia pędów w czasie pierwszych przymrozków. Większość iglaków preferuje kwaśne lub lekko kwaśne podłoże, z tego powodu warto sięgać po nawozy zakwaszające, takie jak napar z fusów po kawie lub herbacie.
Najprostszym sposobem na dostarczenie iglakom potasu i fosforu jest nawóz ze skórki z banana. Możesz go przygotować na kilka sposobów.
Nawóz z drożdży to jeden z najpopularniejszych domowych sposobów na odżywienie roślin w ogrodzie i uchronienie ich przed chorobami i szkodnikami. Wystarczy, że kostkę drożdży (100 g) rozpuścisz w 10 litrach wody i pozostawisz na ok. godzinę. Po tym czasie podlej miksturą krzewy i drzewa w ogrodzie.