Domowy nawóz jesienny do iglaków. Potnij to na kawałki i zakop w ogrodzie, a drzewa będą zdrowo rosły

Krzewy i drzewa iglaste są popularne i dość łatwe w uprawie. By zapewnić im zdrowy rozwój, warto pamiętać o dostarczaniu im składników odżywczych nie tylko wiosną. Sprawdź, jak przygotować nawóz jesienny do iglaków. Potrzebne będą tylko 2 produkty.

Iglaki, tak jak inne rośliny uprawiane w ogrodach, wymagają regularnego nawożenia. Środki stosowane wiosną i latem mają wspomóc rozwój nowych pędów i wzrost, te, po które sięgamy pod koniec sezonu, mają z kolei przygotować krzewy i drzewa na nadejście zimy. Nawozy jesienne do iglaków możesz przygotować samodzielnie z tych kilku prostych składników.

Więcej podobnych porad przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Jak nawozić iglaki? Te składniki odżywcze są niezbędne jesienią

Drzewa i krzewy iglaste jesienią, na koniec sezonu, nawozi się mieszankami pozbawionymi azotu. Środki te stosuje się zazwyczaj na przełomie września i października, choć możesz je podać również pod koniec sierpnia. Gotowe czy samodzielnie przygotowane nawozy powinny być bogate w potas, fosfor i magnez. Ma to przygotować drzewa i krzewy na nadejście zimy i zwiększyć ich odporność na mróz. 

Te składniki odżywcze wpłyną również na wzmocnienie i rozbudowę systemu korzeniowego. Środki bogate w azot zastosowane zbyt późno, czyli pod koniec lata, mogą opóźnić drewnienie tkanek, co z kolei może zwiększyć ryzyko uszkodzenia pędów w czasie pierwszych przymrozków. Większość iglaków preferuje kwaśne lub lekko kwaśne podłoże, z tego powodu warto sięgać po nawozy zakwaszające, takie jak napar z fusów po kawie lub herbacie.

Domowy nawóz jesienny do iglaków. Podlej nim krzewy i drzewa

Najprostszym sposobem na dostarczenie iglakom potasu i fosforu jest nawóz ze skórki z banana. Możesz go przygotować na kilka sposobów.

  • Skórki z banana wrzuć do litrowego słoika. Zalej ciepłą wodą i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na ok. 2 dni. Wyciąg przed podlewaniem rozcieńcz wodą w proporcji 1:1.
  • Oczyść skórki z resztek miąższu. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika (w temperaturze ok. 50 stopni) z termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami. Pozostaw do całkowitego wysuszenia. Na koniec zmiel skórki w młynku lub moździerzu. Proszek wysyp pod młode krzewy lub posyp nim ziemię w doniczkach.
  • Oczyszczone z resztek miąższu skórki potnij na kawałki i zakop w ogrodzie, najlepiej na 2 tygodnie przed posadzeniem roślin.

Czym nawozić iglaki? Sięgnij po niezawodne drożdże

Nawóz z drożdży to jeden z najpopularniejszych domowych sposobów na odżywienie roślin w ogrodzie i uchronienie ich przed chorobami i szkodnikami. Wystarczy, że kostkę drożdży (100 g) rozpuścisz w 10 litrach wody i pozostawisz na ok. godzinę. Po tym czasie podlej miksturą krzewy i drzewa w ogrodzie.

Więcej o: