Pieczołowicie przygotowywane zapasy mogą szybko stracić trwałość i świeżość, jeśli będziemy je przechowywać w nieprawidłowy sposób. Wiele popularnych metod okazuje się nieskutecznych, inne z kolei potrafią wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Jeśli wszystkie produkty wrzucasz do lodówki bez zastanowienia, popełniasz spory błąd. Jak przechowywać żywność? Oto kilka porad.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie plastikowych pojemników, pamiętaj, by wybierać te przeznaczone do kontaktu z żywnością i niezawierające bisfenolu A. BPA jest bowiem szkodliwe dla naszego zdrowia. Najbezpieczniejsze będą pojemniki szklane, które też skuteczniej jest dokładnie wyczyścić i odkazić. Wędliny czy sery najlepiej przechowuj owinięte w papier lub w specjalnym pojemniku. Nie trzymaj ich w worku foliowym ani folii aluminiowej.
Mrożenie to najskuteczniejsza metoda na przedłużenie trwałości wielu produktów spożywczych. Pamiętaj, by nie zamrażać ponownie żywności, która już została rozmrożona. Wybierz specjalne woreczki przeznaczone do mrożenia lub pojemniki, na których znajdziesz specjalne oznaczenie. Szukaj symbolu śnieżynki, dzięki temu będziesz mieć pewność, że produkty będą bezpieczne.
Miód najlepiej trzymaj w szklanym pojemniku lub słoiku, w temperaturze ok. 10 stopni. Produkt przechowywany w temperaturze powyżej 20 stopni traci swoje właściwości. Słoik możesz trzymać w lodówce, ale pamiętaj, by dokładnie go zakręcić.
Większość warzyw źle znosi przechowywanie w lodówce. Pomidory trzymaj w temperaturze pokojowej. Cebula, czosnek czy ziemniaki z kolei umieść w chłodnym i zacienionym miejscu, najlepiej w materiałowej siatce lub papierowej torbie.