Jajka są bardzo często wykorzystywane w kuchni jako składnik ciast i deserów. Dobrze smakują ugotowane na twardo, w koszulce lub usmażone na patelni. To czyni je uniwersalnym składnikiem, po który często się sięga i zazwyczaj każdy posiada go w swoim domu. Chwila zapomnienia wystarczy, by stracić rachubę czasu, przez co nie wiadomo, jak długo produkt leży już w lodówce. Warto wtedy sprawdzić, czy jajko się nie zepsuło. Pomocny będzie prosty trik z użyciem wody, który polecają użytkownicy TikToka.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Nigdy nie powinno się spożywać zepsutych jajek. Tak samo jak spożycie przeterminowanego mięsa czy owoców i warzyw, może to doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego, które objawi się gorączką, bólem brzucha i biegunką. Z tego względu ważne jest sprawdzenie, czy jajko wciąż nadaje się do spożycia. Na pewno należy pozbyć się tych, które wydzielają nieprzyjemny zapach lub zmieniły kolor.
Jeśli nie mamy pewności, czy jajko jest świeże, można to ocenić przy pomocy słoika wypełnionego mniej więcej w połowie zwykłą wodą z kranu. Sposób polecają użytkownicy TikToka w publikowanych przez siebie nagraniach. Jedyne co należy zrobić, to zanurzyć w chłodnym płynie surowe jajko. Jeśli opadnie na dno naczynia, oznacza to, że jest świeże i zdatne do spożycia. Utrzymywanie się produktu na powierzchni oznacza, że może być zepsuty i warto go wyrzucić.