Posyp deskę przyprawą, by szybko ją wyczyścić. Spektakularny efekt za mniej niż 2 zł

Regularne czyszczenie drewnianej deski do krojenia jest bardzo ważne, jeśli chcemy, by służyła nam jak najdłużej. Na szczęście można zrezygnować z chemicznych specyfików i wykorzystać przyprawę, którą zazwyczaj dodajemy do potraw.

Sól może mieć wiele ciekawych zastosowań. Nie musi służyć tylko jako dodatek do potraw, ale wspomoże też neutralizację nieprzyjemnych zapachów, odstraszanie szkodników czy czyszczenie deski do krojenia. Sprawdź, jak przy pomocy tego taniego produktu umyć drewnianą powierzchnię.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia

Jak wyczyścić deskę do krojenia? Posyp ją solą, a efekt cię zaskoczy

Jeśli twoja drewniana deska do krojenia nosi na sobie plamy po resztkach jedzenia i inne brzydkie zabrudzenia, warto do jej czyszczenia wykorzystać sól. Wystarczy rozsypać po całej powierzchni 2 łyżeczki produktu i wyszorować ją połową cytryny. Pamiętaj, by wyrzucić do śmieci deskę, na której zauważysz pleśń. Usunięcie jej może przynieść rezultaty pod względem estetycznym, jednak zakorzeniona w drewnie negatywnie wpłynie na zdrowie, jeśli będzie miała kontakt z żywnością.

Czym usunąć wosk z pomnika? (zdj. ilustracyjne) Czym wyczyścić pomnik? Potrzyj płytę tą mieszanką, a efekt cię zaskoczy

Jak zdezynfekować drewnianą deskę do krojenia? Myj ją po każdym użyciu

Deskę do krojenia warto myć po każdym użyciu delikatnym płynem do naczyń. Wystarczy rozprowadzić produkt, by usunąć zabrudzenia, spłukać go pod bieżącą wodą, a następnie przetrzeć powierzchnię miękką gąbką z dodatkiem soli, która zadziała dezynfekująco.

Jak odnowić deski do krojenia? Zastosuj domową impregnację

Już przed pierwszym użyciem warto odpowiednio zaimpregnować drewnianą deskę do krojenia poprzez olejowanie, dzięki czemu będzie mogła długo służyć. Taki sposób hamuje namnażanie się bakterii, dzięki czemu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Dobrze sprawdzi się olej parafinowy, który może być stosowany na powierzchniach, które mają kontakt z żywnością. Wystarczy niewielką ilość wetrzeć w drewno, a nadmiar usunąć miękką ściereczką. Nie należy stosować olejów, które spożywamy, na przykład oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ponieważ z czasem jełczeją.

Chryzantemy na grobie Zadbaj o chryzantemy, by cieszyły oko. Wystarczy prosty trik

Więcej o: