Sól może mieć wiele ciekawych zastosowań. Nie musi służyć tylko jako dodatek do potraw, ale wspomoże też neutralizację nieprzyjemnych zapachów, odstraszanie szkodników czy czyszczenie deski do krojenia. Sprawdź, jak przy pomocy tego taniego produktu umyć drewnianą powierzchnię.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli twoja drewniana deska do krojenia nosi na sobie plamy po resztkach jedzenia i inne brzydkie zabrudzenia, warto do jej czyszczenia wykorzystać sól. Wystarczy rozsypać po całej powierzchni 2 łyżeczki produktu i wyszorować ją połową cytryny. Pamiętaj, by wyrzucić do śmieci deskę, na której zauważysz pleśń. Usunięcie jej może przynieść rezultaty pod względem estetycznym, jednak zakorzeniona w drewnie negatywnie wpłynie na zdrowie, jeśli będzie miała kontakt z żywnością.
Deskę do krojenia warto myć po każdym użyciu delikatnym płynem do naczyń. Wystarczy rozprowadzić produkt, by usunąć zabrudzenia, spłukać go pod bieżącą wodą, a następnie przetrzeć powierzchnię miękką gąbką z dodatkiem soli, która zadziała dezynfekująco.
Już przed pierwszym użyciem warto odpowiednio zaimpregnować drewnianą deskę do krojenia poprzez olejowanie, dzięki czemu będzie mogła długo służyć. Taki sposób hamuje namnażanie się bakterii, dzięki czemu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Dobrze sprawdzi się olej parafinowy, który może być stosowany na powierzchniach, które mają kontakt z żywnością. Wystarczy niewielką ilość wetrzeć w drewno, a nadmiar usunąć miękką ściereczką. Nie należy stosować olejów, które spożywamy, na przykład oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ponieważ z czasem jełczeją.