Rosół jest mdły i bez smaku? Sprawdź, czy nie popełniasz tego błędu podczas gotowania

Rosół to nieodłączny element niedzielnych obiadów w wielu domach. To też jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jeden prosty błąd może jednak sprawić, że będzie mętny i bez smaku. Sprawdź, jak ugotować rosół idealny i na co uważać.

Rosół to królowa polskich zup. Z pozoru banalnie prosta w przygotowaniu, może jednak przysporzyć wielu zmartwień. Mętna, pozbawiona smaku i wyrazu zupa skutecznie psuje nam humor i plany na obiad. Nieudany efekt to często wina prostego błędu, którego można na szczęście uniknąć. Dzięki tym poradom rosół zawsze wyjdzie idealny.

Więcej porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Jak ugotować rosół idealny? Ten prosty błąd może sprawić, że straci cały smak

Częstym i jednocześnie najprostszym błędem, jaki popełniamy podczas gotowania rosołu, jest wrzucenie mięsa do gorącej lub wrzącej wody. To sprawia, że pory zostają zamknięte, a cały smak zatrzymuje się w środku. By tego uniknąć, pamiętaj o zalaniu surowego mięsa zimną wodą i ustawieniu garnka na niewielkim ogniu. Nie bez powodu mówi się, że rosół powinien "pyrkać", a nie wrzeć. Powolne gotowanie pozwoli uwolnić smak i aromat z mięsa i warzyw. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że zupa będzie bez wyrazu, a dodatkowo nie będzie wyglądać idealnie. Surowe warzywa wrzuć w połowie gotowania.

Dlaczego rosół jest mętny? Pamiętaj o tym ważnym kroku

Jedną z przyczyn mętnej zupy jest gotowanie jej na zbyt mocnym palniku. To jednak nie wszystko. Zanim dorzucisz do rosołu warzywa, pamiętaj, by odszumować wywar. Dokładne pozbycie się szarej lub białej piany pozwoli zachować klarowność zupy. Czym są szumowiny? To ścięte podczas powolnego gotowania białko. Najlepiej pozbyć się go przy pomocy łyżki cedzakowej lub niewielkiego sitka. Szumowiny usuwaj przez cały czas, dopóki wywar nie będzie czysty.

Kiedy solić rosół? Dorzuć to do garnka, a smak cię zaskoczy

Odpowiednie doprawienie rosołu może korzystnie wpłynąć na jego smak. Najczęściej sięgamy po liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Niektórzy dorzucają też goździki, które nadają zupie korzennego aromatu. Pod sam koniec gotowania możesz dodać lubczyk i majeranek. Wtedy również posól zupę. Jeśli zależy ci na intensywnym smaku, dorzuć razem z warzywami jeden suszony grzyb i kawałek ostrej papryczki.

Więcej o: