Rosół, podobnie jak sałatka jarzynowa, za każdym razem smakuje inaczej. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez talerza tej zupy. By zawsze wychodził idealnie aromatyczny, klarowny i smaczny, trzeba pamiętać o kilku istotnych szczegółach. I choć istnieją różne patenty i triki, które pozwolą uzyskać oczekiwany efekt, wiele osób sięga po ten jeden sprawdzony i znany od lat sposób. Chodzi o dolanie do gotującego się wywaru szklanki zimnej wody. Sprawdź, jak ugotować rosół idealny i jak go wyklarować.
Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy znają sposób na to, by rosół zawsze wyszedł idealny. Mowa o tzw. hartowaniu zupy, czyli dolewaniu porcji zimnej wody w trakcie gotowania rosołu. W ten sposób obniżysz temperaturę wywaru, spowalniając gotowanie. To z kolei sprawi, że zupa będzie aromatyczna i klarowna. Wodę możesz dolewać kilka razy, raczej niewielkimi porcjami. Zamiast zimnej wody, możesz sięgnąć po kostki lodu. O czym jeszcze warto pamiętać?
Mętny czy zbyt tłusty rosół nie jest jeszcze powodem do rozpaczy. Istnieją bowiem triki, które pozwolą uratować zupę. Na początek dokładnie usuń szumowiny. Co dalej? Oto kilka sposobów.