Wlej szklankę do gotującego się rosołu. Dzięki temu zawsze wyjdzie idealny i aromatyczny

Bez rosołu nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu. Ta królowa polskich zup tylko z pozoru jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym zawsze wychodzi idealnie smaczna i aromatyczna. Wystarczy dolać do gotującego się rosołu... szklankę wody.

Rosół, podobnie jak sałatka jarzynowa, za każdym razem smakuje inaczej. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez talerza tej zupy. By zawsze wychodził idealnie aromatyczny, klarowny i smaczny, trzeba pamiętać o kilku istotnych szczegółach. I choć istnieją różne patenty i triki, które pozwolą uzyskać oczekiwany efekt, wiele osób sięga po ten jeden sprawdzony i znany od lat sposób. Chodzi o dolanie do gotującego się wywaru szklanki zimnej wody. Sprawdź, jak ugotować rosół idealny i jak go wyklarować.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Rosół jest mdły i bez smaku? Sprawdź, czy nie popełniasz tego błędu podczas gotowaniaRosół jest mdły i bez smaku? Sprawdź, czy nie popełniasz tego błędu

Jak ugotować rosół idealny? Wlej do garnka szklankę wody

Zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy znają sposób na to, by rosół zawsze wyszedł idealny. Mowa o tzw. hartowaniu zupy, czyli dolewaniu porcji zimnej wody w trakcie gotowania rosołu. W ten sposób obniżysz temperaturę wywaru, spowalniając gotowanie. To z kolei sprawi, że zupa będzie aromatyczna i klarowna. Wodę możesz dolewać kilka razy, raczej niewielkimi porcjami. Zamiast zimnej wody, możesz sięgnąć po kostki lodu. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Mięso zalewaj zimną wodą. Po zagotowaniu dokładnie usuń pianę i powstałe szumowiny.
  • Gotuj rosół na jak najmniejszym ogniu przez 2-3 godziny.
  • Sól rosół pod sam koniec gotowania. Dzięki temu unikniesz wygotowania wody i przesolenia zupy.

Jak wyczyścić materac?Jak odświeżyć materac? Ten domowy sposób sprawi, że będzie jak nowy

Jak wyklarować rosół? Wrzuć do garnka te produkty i uratuj mętną zupę

Mętny czy zbyt tłusty rosół nie jest jeszcze powodem do rozpaczy. Istnieją bowiem triki, które pozwolą uratować zupę. Na początek dokładnie usuń szumowiny. Co dalej? Oto kilka sposobów.

  • Piana z białek: usuń z wywaru jarzyny i mięso. Ubij pianę z białek i wlej ją do gorącej zupy. Zamieszaj i odczekaj, aż białko się całkowicie zetnie. Przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka pozbądź się jajka. Białko wchłonie tłuszcz, a zupa będzie klarowna.
  • Ziemniak: Obierz ziemniaka, przekrój go i wrzuć do zupy. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Na koniec wyłów warzywo. Ziemniak wchłonie nie tylko nadmiar tłuszczu, lecz także soli, co pozwoli uratować przesoloną potrawę.
Więcej o: