Biszkopt wybrzusza się podczas pieczenia? Dosyp dwie łyżki do ciasta i zapomnij o problemie

Przepis na idealny biszkopt i patenty cukiernicze każdy ma swoje ulubione. Puszysty i lekki placek jest podstawą nie tylko tortów. Zdarza się, że nawet po zastosowaniu się do sprawdzonego przepisu ciasto po wyciągnięciu z piekarnika jest wybrzuszone lub pofalowane. Sprawdź, jak tego uniknąć.

Biszkopt to tylko z pozoru banalnie proste ciasto. Nawet doświadczonym cukiernikom zdarzają się wpadki. Opadnięty, nierówno wyrośnięty, wybrzuszony czy pofalowany po upieczeniu biszkopt musimy skrajać. Nie zawsze jednak udaje się to idealnie. Rozwiązaniem są sprawdzone triki, które pozwolą uniknąć problemu.

Zobacz wideo Nietypowy przepis na ciasto: tort czekoladowy z majonezem

Więcej podobnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Biszkopt wybrzusza się podczas pieczenia? Dosyp dwie łyżki do ciasta

Choć podstawowy przepis na biszkopt jest banalnie prosty i wymaga jedynie mąki, jajek, cukru i proszku do pieczenia, ciasto bywa wyjątkowo kapryśne. Często bowiem opada, nierówno wyrasta, a w trakcie studzenia staje się pofalowane. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim, do ciasta dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, by przesiewać mąkę razem ze skrobią i proszkiem do pieczenia, by spulchnić i odpowiednio połączyć suche składniki. Mieszaj mąkę i ubite jajka delikatnie, przy pomocy drewnianej lub silikonowej łopatki. By biszkopt wyszedł lekki i puszysty, wszystkie składniki przed wyrabianiem powinny być w temperaturze pokojowej – to dotyczy w szczególności jajek. Do ciasta możesz również dodać łyżkę octu. Dzięki temu po upieczeniu będzie delikatne i lekkie.

Co robić, by biszkopt się nie wybrzuszał? Rzuć foremką o podłogę

Przede wszystkim pamiętaj, by nie wyciągać ciasta z piekarnika od razu po jego upieczeniu. Uchyl drzwiczki od piekarnika i pozostaw ciasto na 15-20 minut. To sprawi, że wypiek nie będzie się kruszył i nie opadnie. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • By ciasto się wybrzuszało podczas stygnięcia, rzuć formą o podłogę lub blat po wyciągnięciu jej z piekarnika. "Biszkopt rzucany" to sposób na uniknięcie wędrowania pęcherzyków powietrza, które w trakcie studzenia wypieku sprawiają, że wierzchnia warstwa staje się pofalowana i nierówna. Wystarczy zrzucić blachę z wysokości ok. 30 centymetrów.
  • Nie wyciągaj ciasta z formy przed jego całkowitym wystudzeniem. Po wyciągnięciu z piekarnika postaw blachę na kratce i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Więcej o: