Biszkopt to tylko z pozoru banalnie proste ciasto. Nawet doświadczonym cukiernikom zdarzają się wpadki. Opadnięty, nierówno wyrośnięty, wybrzuszony czy pofalowany po upieczeniu biszkopt musimy skrajać. Nie zawsze jednak udaje się to idealnie. Rozwiązaniem są sprawdzone triki, które pozwolą uniknąć problemu.
Więcej podobnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Choć podstawowy przepis na biszkopt jest banalnie prosty i wymaga jedynie mąki, jajek, cukru i proszku do pieczenia, ciasto bywa wyjątkowo kapryśne. Często bowiem opada, nierówno wyrasta, a w trakcie studzenia staje się pofalowane. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim, do ciasta dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, by przesiewać mąkę razem ze skrobią i proszkiem do pieczenia, by spulchnić i odpowiednio połączyć suche składniki. Mieszaj mąkę i ubite jajka delikatnie, przy pomocy drewnianej lub silikonowej łopatki. By biszkopt wyszedł lekki i puszysty, wszystkie składniki przed wyrabianiem powinny być w temperaturze pokojowej – to dotyczy w szczególności jajek. Do ciasta możesz również dodać łyżkę octu. Dzięki temu po upieczeniu będzie delikatne i lekkie.
Przede wszystkim pamiętaj, by nie wyciągać ciasta z piekarnika od razu po jego upieczeniu. Uchyl drzwiczki od piekarnika i pozostaw ciasto na 15-20 minut. To sprawi, że wypiek nie będzie się kruszył i nie opadnie. O czym jeszcze warto pamiętać?