Do śledzi w śmietanie najczęściej dodaje się jabłka. Nadają potrawie kwaskowatego i słodkiego posmaku. Równie często sięgamy po buraki czy gruszki. Pokrojone w kostkę lub starte na tarce sprawdzają się w różnorodnych przepisach, takich jak sałatka ze śledzi czy śledzie pod pierzynką z buraczkami. To właśnie te dania najczęściej goszczą na naszych stołach w święta. Ciekawym dodatkiem do śledzi w śmietanie będzie również ten egzotyczny owoc, czyli mango.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najczęściej na stołach pojawiają się matiasy, choć te filety zwykle z prawdziwymi młodymi śledziami nie mają zbyt wiele wspólnego. Do przygotowywania dań i sałatek ze śledzi najczęściej wybieramy filety solone, rzadziej w occie czy oleju. Jeśli sięgasz po solone filet śledziowe, pamiętaj, by wcześniej opłukać je i zalać zimną wodą na co najmniej 2 godziny. Dzięki temu szybciej pozbędziesz się soli, a śledzie będą lepsze w smaku. Wodę możesz zmienić po godzinie na świeżą. Gdy filety będą już dobrze wypłukane i odsolone, osusz je papierowymi ręcznikami i pokrój w kostkę lub nieduże kawałki. Filety w occie czy oleju wystarczy przed pokrojeniem odsączyć z zalewy.
Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować:
Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Do małego naczynia dodaj czosnek, śmietanę i szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw. Obierz mango, usuń skórkę i wykrój pestkę. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Małą cebulę posiekaj w drobną kostkę lub cienkie piórka. Wypłucz w zimnej wodzie, by złagodzić jej ostry smak, odcedź. Odsącz śledzie z zalewy i pokrój w kostkę. Umieść je na półmisku, na wierzch wyłóż cebulę i mango. Zalej sosem śmietanowym. Odstaw na 30 minut.