Tradycyjny śledź w śmietanie już ci się znudził? Dodaj do niego ten owoc, a nie pożałujesz

Śledzi nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowywane są na wiele różnych sposobów, zarówno tradycyjnie, jak i nowocześnie. Jeśli szukasz zmian, wypróbuj ten przepis na śledzie w śmietanie z dodatkiem niecodziennego owocu.

Do śledzi w śmietanie najczęściej dodaje się jabłka. Nadają potrawie kwaskowatego i słodkiego posmaku. Równie często sięgamy po buraki czy gruszki. Pokrojone w kostkę lub starte na tarce sprawdzają się w różnorodnych przepisach, takich jak sałatka ze śledzi czy śledzie pod pierzynką z buraczkami. To właśnie te dania najczęściej goszczą na naszych stołach w święta. Ciekawym dodatkiem do śledzi w śmietanie będzie również ten egzotyczny owoc, czyli mango.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy ubiera się choinkę?Kiedy można ubierać choinkę? Tradycja wskazuje na konkretny termin

Przepis na śledzie. Jakie filety wybrać i jak je przygotować?

Najczęściej na stołach pojawiają się matiasy, choć te filety zwykle z prawdziwymi młodymi śledziami nie mają zbyt wiele wspólnego. Do przygotowywania dań i sałatek ze śledzi najczęściej wybieramy filety solone, rzadziej w occie czy oleju. Jeśli sięgasz po solone filet śledziowe, pamiętaj, by wcześniej opłukać je i zalać zimną wodą na co najmniej 2 godziny. Dzięki temu szybciej pozbędziesz się soli, a śledzie będą lepsze w smaku. Wodę możesz zmienić po godzinie na świeżą. Gdy filety będą już dobrze wypłukane i odsolone, osusz je papierowymi ręcznikami i pokrój w kostkę lub nieduże kawałki. Filety w occie czy oleju wystarczy przed pokrojeniem odsączyć z zalewy.

Ubijanie białekDodaj kilka kropel do ubijanych białek. Beza zawsze wyjdzie idealna

Śledzie w śmietanie z mango. Banalnie prosty i oryginalny przepis

Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować:

  • 4 filetów śledziowych, najlepiej w zalewie octowej
  • 1 mango
  • 1 małej cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 szklanki śmietany, najlepiej 18%
  • Szczypty soli i koperku do dekoracji.

Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Do małego naczynia dodaj czosnek, śmietanę i szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw. Obierz mango, usuń skórkę i wykrój pestkę. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Małą cebulę posiekaj w drobną kostkę lub cienkie piórka. Wypłucz w zimnej wodzie, by złagodzić jej ostry smak, odcedź. Odsącz śledzie z zalewy i pokrój w kostkę. Umieść je na półmisku, na wierzch wyłóż cebulę i mango. Zalej sosem śmietanowym. Odstaw na 30 minut.

Więcej o: