Gwiazda drożdżowa z makiem. Prosty przepis na wyjątkowo smaczne i piękne świąteczne ciasto

Gwiazda makowa to jedno z bardziej efektownych świątecznych ciast. Jak je przygotować, by wyglądało pięknie i smakowało wyśmienicie? Wyjaśniamy, jak zwijać ciasto, aby miało piękny kształt gwiazdy.

To ciasto bez wątpienia zachwyci twoją rodzinę zarówno wyglądem, jak i smakiem. Z tym przepisem upieczesz je w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Gwiazda z makiem. Jakie produkty są potrzebne do przygotowania ciasta? 

Gwiazda z makiem to doskonała alternatywa dla popularnego makowca. Jak ją przygotować? Do wykonania ciasta będziesz potrzebować: 

  • czterech szklanek mąki
  • 200 ml mleka,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 120 g cukru,
  • 50 g masła,
  • trzech jajek,
  • szczyptę soli,
  • 300 g gotowej masy makowej.

Gwiazda drożdżowa z makiem. Pieczenie ciasta krok po kroku 

Przygotowywanie ciasta zaczynamy od pokruszenia drożdży i wymieszania ich z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz czterema łyżkami mąki. Następnie przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier i sól wrzucamy do dużej miski, dodajemy jajko, miękkie masło oraz rozczyn. Ciasto należy miksować przez około trzy minuty lub dłużej, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby urosło. 

Gwiazda drożdżowa z makiem. Jak uformować z ciasta "gwiazdę"?

Po upływie godziny dzielimy ciasto na cztery części. Każdą z nich należy rozwałkować, w taki sposób, aby powstał kształt koła, wszystkie mają mieć taką samą średnicę ok. 25 centymetrów. Na pierwszym kole rozsmarowujemy maskę makową (z wyjątkiem brzegów). Następnie kładziemy na nią kolejną warstwę ciasta i ponownie rozsmarowujemy masę makową, tak samo robimy z trzecim rozwałkowanym fragmentem ciastem. Na koniec przykryj warstwę maku ostatnim kawałkiem ciasta. 

Kolejnym etapem będzie tworzenie formy gwiazdy. Zacznij od położenia na środku koła szklanki i lekko ją odciśnij. Nożem natnij ciasto na 16 równych części. Następnie chwyć leżące obok siebie kawałki ciasta i zwiń je do środka dwa razy i sklej ze sobą końcówki. Powtarzaj tę czynność przy pozostałych kawałkach ciasta, aż wszystkie zostaną zawinięte w ten sam sposób. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Ciasto możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 

Więcej o: