Jaka odmiana ogórków jest najlepsza do kiszenia? Przestrzegaj rad ogrodników, a będą chrupkie i pyszne

Odmiana ogórków ma ogromne znaczenie w procesie kiszenia. Niektóre są mniej lub bardziej gorzkie, a inne zachowają swoją chrupkość nawet po całym procesie. Koniecznie dowiedz się, jakie odmiany polecają ogrodnicy. Dzięki temu wybierzesz tą, która najbardziej ci odpowiada.

Masz w swoim ogrodzie grządki z warzywami i zastanawiasz się, czy posadzić w nim ogórki? Jeśli chcesz je ukisić, to koniecznie dowiedz się, jakie będą najlepsze. Pamiętaj też, że termin zbiorów również odgrywa tutaj ogromną rolę. Dzięki temu, ogórki będą mieć najlepszy smak. 

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Kiedy zbierać ogórki przeznaczone do kiszenia? Uważaj, aby nie przegapić tego terminu

Zrobienie dobrych kiszonych ogórków nie jest wcale takie proste. Wystarczy kilka pomyłek, aby zrujnować całą swoją pracę. O czym warto pamiętać? Na pewno o terminie zbiorów. W zależności od tego, kiedy zbierzesz warzywa, będą nadawać się one lepiej do innego wykorzystania. Wolisz ogórki małosolne lub takie, które można od razu zjeść? Do tego najlepiej nadadzą się te, które zbierzesz najwcześniej. Natomiast ogórki ze środkowych zbiorów użyj do kiszenia. Te warzywa będą mieć najlepszy smak, ale także będą w stanie znacznie dłużej zachować świeżość.

Wybór ogórków też jest istotny. Wybieraj takie, które są zdrowe i jędrne. Najlepiej sprawdzą się także takie do długości 15 centymetrów. Pamiętaj też, aby nie zwlekać z przygotowaniem ogórków do kiszenia. Najlepiej zabrać się za to od razu po zbiorach.

Jaka odmiana ogórków będzie najlepsza do kiszenia? Te zasługują na twoją uwagę

Odmiana ogórków, którą posadzisz w swoim warzywniaku, ma ogromne znaczenie. Od tego zależy, jaki dokładnie będzie ich smak. Poznaj odmiany, które najbardziej zasługują na uwagę:

  • Soplica F1 - to bardzo popularna odmiana ogórków. Potrafią wytrzymać bardzo długo, a w dodatku nie posiadają zwykle charakterystycznej goryczy w smaku. W dodatku trzeba przyznać, że ich kształt, jest doskonały, jeśli chodzi o kiszenie w słoiku.
  • Octopus F1 - to ciekawa odmiana, która jest bardzo chrupiąca. Jeśli lubisz takie ogórki, to idealny wybór dla ciebie. Po ukiszeniu nie tracą swojej chrupkości. 
  • Marcel F1 - to odmiana ogórków, którą można zebrać bardzo wcześnie. Daje obfite plony i świetnie nadaje się do kiszenia. Ta odmiana również nie ma w sobie charakterystycznej goryczy.
Więcej o: