Masz w swoim ogrodzie grządki z warzywami i zastanawiasz się, czy posadzić w nim ogórki? Jeśli chcesz je ukisić, to koniecznie dowiedz się, jakie będą najlepsze. Pamiętaj też, że termin zbiorów również odgrywa tutaj ogromną rolę. Dzięki temu, ogórki będą mieć najlepszy smak.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zrobienie dobrych kiszonych ogórków nie jest wcale takie proste. Wystarczy kilka pomyłek, aby zrujnować całą swoją pracę. O czym warto pamiętać? Na pewno o terminie zbiorów. W zależności od tego, kiedy zbierzesz warzywa, będą nadawać się one lepiej do innego wykorzystania. Wolisz ogórki małosolne lub takie, które można od razu zjeść? Do tego najlepiej nadadzą się te, które zbierzesz najwcześniej. Natomiast ogórki ze środkowych zbiorów użyj do kiszenia. Te warzywa będą mieć najlepszy smak, ale także będą w stanie znacznie dłużej zachować świeżość.
Wybór ogórków też jest istotny. Wybieraj takie, które są zdrowe i jędrne. Najlepiej sprawdzą się także takie do długości 15 centymetrów. Pamiętaj też, aby nie zwlekać z przygotowaniem ogórków do kiszenia. Najlepiej zabrać się za to od razu po zbiorach.
Odmiana ogórków, którą posadzisz w swoim warzywniaku, ma ogromne znaczenie. Od tego zależy, jaki dokładnie będzie ich smak. Poznaj odmiany, które najbardziej zasługują na uwagę: