Oskoła to staropolska nazwa soku z brzozy, który od wieków cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na swoje właściwości odżywcze. Pozyskuje się go wczesną wiosną, jednak spełnione muszą być konkretne warunki. Obfitość naszych zbiorów będzie zależała też od wybranej metody.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ruch cieczy w drzewie związany jest z okresem wegetacji i to właśnie wtedy najlepiej jest pobierać sok z brzozy. Należy zaznaczyć jednak, że rośliny mogą budzić się do życia w nieco innych terminach w zależności od regionu kraju, a także pogody w danym roku. Na ogół płyn powinno się zbierać, gdy temperatura utrzymuje się w okolicy 5-8 stopni przez co najmniej 3-5 dni.
Najłatwiejszą metodą pozyskiwania soku z brzozy jest zbieranie płynu z odciętych gałązek. Wystarczy wówczas umieścić je w naczyniu i odczekać, aż płyn z nich ścieknie. Niestety, nie uzyskamy w ten sposób dużych ilości soku. Metodą bardziej wydajną jest nacięcie siekierką lub nożem pnia drzewa, najlepiej lekko pochylonego. Dzięki temu ściekający płyn będzie trafiał do podstawionego naczynia lub butelki. Nacięcia takie zarastają w ciągu 3-4 dni. Najwięcej płynu uzyskamy po wywierceniu otworu w pniu na głębokość nie większą niż 3 cm. W powstałym otworze umieszczamy wężyk lub kranik, którego drugi koniec wkładamy do naczynia.
Sok z brzozy zawiera wiele minerałów (zwłaszcza wapnia i potasu), węglowodanów, białka i witaminy C. Ma on słodki smak i z powodzeniem można spożywać świeży płyn, a dodanie alkoholu wydłuży jego żywotność. Po dodaniu alkoholu płyn nie może jednak być podawany dzieciom i kobietom w ciąży. Popularne jest też pasteryzowanie soku z brzozy, jego mrożenie lub przygotowywanie syropu. Jeśli chcemy wykorzystać sok z brzozy w pielęgnacji urody, pomoże on nam w walce z wypryskami i starzeniem się cery, a ponadto rozjaśni piegi. Stosowany do mycia włosów będzie stymulować ich wzrost i wspierać leczenie łysienia. Przed włączeniem soku z brzozy do zabiegów urodowych zaleca się wykonanie próby alergicznej.