Sianie rzeżuchy na Wielkanoc. Jak to zrobić prawidłowo? Termin zbliża się wielkimi krokami

Jak szybko rośnie rzeżucha? Okazuje się, że jest jeszcze czas, aby ją wysiać i cieszyć się jej smakiem podczas Wielkanocy. Jednak czasu jest coraz mniej. Podpowiadamy, ile kiełkuje rzeżucha i jak ją posadzić, aby pięknie zdobiła wielkanocny stół i zachwycała nas swoim smakiem.

Na Wielkanocnym stole w niektórych domach koniecznie musi znaleźć się rzeżucha, wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt. Stanowi ona dodatek do posiłku, jak i ozdobę stołu. Jeśli chcesz, aby pojawiła się również u ciebie, warto wiedzieć, kiedy ja wysiać, by zdążyła wykiełkować na czas.

Zobacz wideo Wielkanocne ozdoby, które możesz zrobić w domu

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ile rośnie rzeżucha na wacie? Kiedy i jak należy ją wysiać, aby zdążyć przed Wielkanocą? 

Wyhodowanie własnej rzeżuchy w domu jest banalnie proste. Jednak, jeśli chcesz cieszyć się nią na Wielkanoc, warto wiedzieć, ile potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Rzeżucha pojawi się po 7 do 10 dni po wysianiu. Po tym czasie będzie nadawać się już do jedzenia. W tym roku Wielkanoc przypada 9 kwietnia, więc rzeżuchę warto posadzić w okolicach 31 marca, by móc cieszyć się idealną rzeżuchą, na wielkanocnym stole. 

Do siania rzeżuchy będziesz potrzebować np. płaskiego naczynia z niską osłonką (może być to nawet wieczko z opakowania po lodach), waty i oczywiście nasion. Naczynie wykładamy zwilżoną watą, następnie wysypujemy nasiona - im gęściej, tym lepiej, jednak warto pamiętać, by były one ułożone równomiernie. Naczynie stawiamy w ciepłym i dobrze oświetlonym miejscu. Następnie wystarczy pamiętać, by codziennie intensywnie zraszać nasiona wodą i nie dopuścić do wyschnięcia waty jednocześnie nie przelewając rośliny.

Martyna Wojciechowska Martyna Wojciechowska w ciemnych włosach! Fani są podzieleni

Dlaczego warto siać rzeżuchę nie tylko na Wielkanoc? 

Rzeżucha ma lekko pikantny i wyrazisty smak, dodatkowo zawiera wiele właściwości odżywczych, dlatego warto ją jeść nie tylko od święta a wprowadzić ją na stałe w nasze menu. Zawiera sobie witaminy z grupy B, dodatkowo jest bogata w witaminę C, A i E. Jest również bogatym źródłem magnezu, wapnia, potasu, żelaza i fosforu. 

Wiosna "Wiosna, ach to ty". Kiedy rozpocznie się nowa pora roku? [DATY]

Więcej o: