Dr Trina McMahon, mikrobiolożka i profesorka na Uniwersytecie Wisconsin-Madison, w artykule opublikowanym w "Journal of Environmental Health" wyjaśniła, że gąbki są idealnym środowiskiem do rozwoju bakterii. Są często moczone, nie wysychają odpowiednio, w wyniku czego w małych szczelinach mogą tworzyć się warstwy bakterii.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Trina McMahon poinformowała w artykule, że na gąbkach kuchennych i w kuchniach znajduje się więcej bakterii niż w łazienkach. Jednak nie powinniśmy się niepokoić, ponieważ w większości drobnoustroje osiadające na naszych gąbkach nie są patogenami i nie sprawią, że zachorujemy. Choć stare i brudne gąbki mogą wydzielać nieprzyjemny zapach, jest mało prawdopodobne, aby bakterie znajdujące się na nich były dla nas szkodliwe. McMahon o wymianie gąbki mówi w następujący sposób:
Polecam co tydzień, do co dwóch tygodni. Zwykle wymieniam swoje co dwa tygodnie. Myślę, że najlepszym wskaźnikiem jest to, czy gąbka brzydko pachnie lub jest śliska
Ostatecznie, przestrzeganie zasad higieny i częsta dezynfekcja gąbki to najlepszy sposób na ograniczenie aktywności drobnoustrojów nie tylko na zmywaku, ale w całej kuchni.
Jeśli chcemy powstrzymać rozwój bakterii, doktor McMahon zaleca częste odkażanie gąbek poprzez podgrzewanie ich. Można to robić w mikrofalówce, poprzez gotowanie. Ta metoda nie zabija wszystkich drobnoustrojów na gąbce, ale zredukuje liczbę bakterii o ponad 99,9 proc. Czy włożenie gąbki do zmywarki też da ten efekt? McMahon odpowiada:
Mikrofalówka wytwarza bardzo dużo ciepła. To jak gotowanie. Nie sądzę, aby zmywarka była wystarczająco gorąca
By skutecznie zdezynfekować gąbkę, wystarczy włożyć ją do wody i następnie wsadzić do mikrofalówki na około minutę. Można również włożyć ją do garnka z wodą i gotować przez pięć minut. Jednak uwaga, jeśli nasza gąbka zawiera w sobie metal, pod żadnym pozorem nie wolno jej wkładać do kuchenki mikrofalowej.