Jak gotować jajko? Wystarczy znać te proste zasady. Nie tylko czas gotowania jest ważny

Ile gotować jajka na twardo, a ile na miękko? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników jajecznych śniadań. Choć zadanie wydaje się proste, to wystarczy chwila nieuwagi, a nasza potrawa nie będzie taka, jak chcieliśmy. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym zawsze ugotujesz idealne jajko.

Jajko na śniadanie to wybór wielu osób. Nie każdy jednak zna sposoby, dzięki którym danie wyjdzie za każdym razem idealnie. Z tego powodu chętnie podzielimy się z tobą kilkoma trikami.

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jajka na miękko - nie tylko czas jest ważny. O tym również należy pamiętać

Czas gotowania jajka jest oczywiście bardzo ważny. Jednak nie jest jedynym czynnikiem, który zdecyduje o tym czy wyjdzie ono idealnie. Wielkość produktu również ma ogromne znaczenie. W zależności od tego, jakie oznaczenie znajdziesz na jajku, warto ustawić inny czas.

  • Jajko oznaczone literką S - należy gotować je przez 3,5 minuty. 
  • Jajko oznaczone literką M - należy gotować je przez 4,5 minuty. 
  • Jajko oznaczone literką L - należy gotować je przez 5,5 minuty. 

Dzięki temu żółtko wciąż pozostanie płynne, a białko idealnie się zetnie. Warto też zastosować sprytny trik z wykorzystaniem octu. Do gotującej się wody dolej kropelkę tej substancji. Ocet zabezpieczy jajko przed pęknięciem w trakcie gotowania. Dodatkowo zaraz po wyciągnięciu, zalej je zimną wodą. Dzięki temu jajko powinno być przygotowane, dokładnie tak jak lubisz.

Ziemniaki Jak szybko obrać ziemniaki ? Ta TikTokerka pokazała świetny trik

Jajka na twardo, czas musi być dłuższy. Jednak również przy tej wersji warto zadbać o kilka rzeczy

Choć może wydawać się, że aby przygotować jajko na twardo, wystarczy jedynie potrzymać je dłużej w wodzie, to jednak warto pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  • Pamiętaj, aby nie wrzucać jajek do wrzątku. Niech zagotują się razem z wodą. Jeśli wrzucisz je od razu do wrzącej cieczy, skorupki mogą pęknąć. 
  • Gotuj jajka na średnim ogniu. Zbyt mocny płomień może sprawić, że będą się one o siebie obijać, a w rezultacie pękać. 
  • Gotuj jajko około 8 minut. Jeśli przetrzymasz je zbyt długo, na żółtku pojawi się nieestetyczna zielona obwódka. 

Jeśli będziesz pamiętać o tych zasadach, jajko będzie idealnie ugotowane. Co więcej, nigdy nie przytrafią ci się wpadki w postaci popękanych skorupek. Dzięki temu zjesz idealne śniadanie.

Gekon znaleziony w kapuście Kupiła w markecie kapustę. W "gratisie" dostała egzotyczne zwierzę

Więcej o: