Jajko na śniadanie to wybór wielu osób. Nie każdy jednak zna sposoby, dzięki którym danie wyjdzie za każdym razem idealnie. Z tego powodu chętnie podzielimy się z tobą kilkoma trikami.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czas gotowania jajka jest oczywiście bardzo ważny. Jednak nie jest jedynym czynnikiem, który zdecyduje o tym czy wyjdzie ono idealnie. Wielkość produktu również ma ogromne znaczenie. W zależności od tego, jakie oznaczenie znajdziesz na jajku, warto ustawić inny czas.
Dzięki temu żółtko wciąż pozostanie płynne, a białko idealnie się zetnie. Warto też zastosować sprytny trik z wykorzystaniem octu. Do gotującej się wody dolej kropelkę tej substancji. Ocet zabezpieczy jajko przed pęknięciem w trakcie gotowania. Dodatkowo zaraz po wyciągnięciu, zalej je zimną wodą. Dzięki temu jajko powinno być przygotowane, dokładnie tak jak lubisz.
Choć może wydawać się, że aby przygotować jajko na twardo, wystarczy jedynie potrzymać je dłużej w wodzie, to jednak warto pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Jeśli będziesz pamiętać o tych zasadach, jajko będzie idealnie ugotowane. Co więcej, nigdy nie przytrafią ci się wpadki w postaci popękanych skorupek. Dzięki temu zjesz idealne śniadanie.