Dobór odpowiedniej strony tłuczka do rodzaju mięsa ma ogromne znaczenie. Nawet początkującym kucharzom i kucharkom przyda się ta wiedza. Jeśli więc nie wiesz, o co chodzi, koniecznie sprawdź, jak poprawnie go używać.
Zobacz wideo
Przykry zapach z kuchennego zlewu? Dwa składniki wystarczą, by sobie z nim poradzić
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Po co rozbijać mięso? Ma to ogromny wpływ na smak
Z jakiego powodu warto rozbijać mięso? Nie ma na to jednej odpowiedzi. Powodów jest kilka, ale każdy z nich jest bardzo ważny.
- Grubsze kawałki mięsa mogą być niedosmażone - to jeden z ważniejszych powodów. Jeśli kawałki mięsa będą za grube, w środku mogą ostatecznie okazać się surowe.
- Czas smażenia będzie krótszy jeśli rozbijesz mięso - grube kawałki mięsa będzie trzeba znacznie dłużej smażyć. Im cieńsze, tym szybciej przygotujesz obiad.
- Bez rozbijania mięso może być włókniste - jedna z ważniejszych funkcji tego procesu jest rozbicie włókien mięsa. Dzięki temu, kiedy podasz gotowe danie, mięso nie będzie nieprzyjemnie twarde.
Rozbijanie mięsa jest zdecydowanie bardzo ważne. Jednak strona tłuczka, której użyjesz, również ma ogromne znaczenie. Jeśli nie użyjesz narzędzia poprawnie, możesz zepsuć nawet całe danie.
Której strony tłuczka użyć? Wiele zależy od rodzaju mięsa
Zanim dowiesz się jaką stroną tłuczka należy rozbić mięso, upewnij się, z jakim rodzajem masz do czynienia. To właśnie od tego zależy dobór odpowiednich ząbków narzędzia.
- Którą stroną rozbijać mięso wieprzowe? Strona tłuczka, która jest bardziej "kraciasta" sprawdzi się w tym przypadku najlepiej. Powinna doskonale zmiękczyć włókna, dzięki czemu schabowe czy bitki będą miękkie i przyjemne w smaku.
- Którą stroną rozbijać mięso wołowe? Gładsza i bardziej pasiasta strona lepiej nada się do rozbijania tego rodzaju. Mięso wołowe często twardnieje w czasie pieczenia, czy smażenia. Dzięki rozbiciu go odpowiednią stroną pozbędziesz się tego uciążliwego problemu. Dania z wołowiną będą znacznie lepsze.
Choć oczywiście rozbijanie mięsa nie jest obowiązkowe, to jednak warto zrobić to przed gotowaniem. Proces ma ogromny wpływ na smak przygotowywanych dań.