Z ziemniaków można zrobić kopytka, kluski, placki czy frytki. W zależności od upodobań możesz zapiec je w piekarniku, usmażyć albo standardowo ugotować w wodzie. Ta ostatnia opcja zdecydowanie jest najpopularniejsza. Większość Polaków wrzuca warzywa do wody, dodaje trochę soli i włącza gaz. Nie zdają sobie sprawy, że ziemniaki będą smakować o wiele lepiej, gdy zastąpimy wodę innym produktem.
Zamiast zalewać ziemniaki wodą, ugotuj je w mleku. Będą miały delikatny i kremowy smak. Cały sekret tkwi jednak w przyprawach. Oprócz mleka koniecznie dodaj do garnka kilka zmiażdżonych ząbków czosnku w łupinach oraz ulubione zioła. Mogą być świeże albo suszone, np. koperek, zioła prowansalskie czy słodka papryka mielona. Nie zapomnij też o soli. Warzywa należy gotować do miękkości, a później odcedzić. Najlepiej lekko je ugnieść i posmarować masłem. To świetny sposób na urozmaicenie obiadu i zaskoczenie gości. Kto raz spróbuje tak przygotowanych ziemniaków, już zawsze będzie korzystać z tej metody. Różnica w wyglądzie i smaku jest nieporównywalna.
Ziemniaki należy obierać maksymalnie cienko. W ten sposób wydobędziesz maksimum smaku. Przed wrzuceniem do garnka warzywa trzeba dokładnie umyć. Mleka wystarczy wlać tyle, żeby zakryło bulwy. Tak przygotowane ziemniaki zazwyczaj są gotowe do jedzenia po 15-20 minutach gotowania. Nie musisz kombinować i zastanawiać się, z czym je podać, bo pasują do wszystkiego. Będą smakować rewelacyjnie zarówno w połączeniu z mięsem, jak i jajkiem sadzonym.