Rzeżucha to uwielbiana przez wiele osób wiosenna roślina, która jest doskonałą przyprawą do wielkanocnych dań. Poza wartościami odżywczymi i charakterystycznym smakiem jest także radosną ozdobą kuchni lub świątecznego stołu. Przedstawiamy wszystko, co musisz o niej wiedzieć.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Rzeżucha, znana także jako pieprzyca siewna, to popularna roślina, znana niegdyś głównie z leczniczych właściwości. Obecnie gości co roku na naszych wielkanocnych stołach, symbolizując nadejście wiosny. Najłatwiejszym sposobem na posadzenie rzeżuchy jest zasianie jej na wacie. Aby to zrobić, wystarczy zaopatrzyć się w nasionka oraz płaskie naczynie - talerzyk, podstawka lub podkładka od doniczki posłużą nam za podłoże. Na nim umieścimy mokrą watę kosmetyczną lub drobną gazę. Rzeżucha lubi wilgoć, dlatego koniecznie musimy zmoczyć je przed włożeniem do talerzyka. Na sam koniec siejemy gęsto nasiona. Kiedy lekko podrosną i pojawią się kiełki, zraszamy całość regularnie letnią wodą ze spryskiwacza. Rzeżuchę możemy sadzić przez cały rok, jednak najbardziej popularna staje się w okresie Wielkanocy. Idealnie pasuje bowiem do świątecznych sałatek, jajek i kanapek.
Aby naczynie całkowicie zazieleniło się od rzeżuchy, potrzebujemy około tygodnia pełnego słońca i regularnego nawilżania. Pierwsze nasionka kiełkują już po 3 dniach od posadzenia. Jeśli więc chcemy mieć gotową do spożycia przyprawę, musimy zasiać ją w Niedzielę Palmową. Roślina jest jednak nie tylko piękną dekoracją świąteczną, ale i bardzo zdrowym dodatkiem do wielu dań. Zawiera między innymi szereg witamin i minerałów, między innymi: kwas foliowy (niezbędny dla kobiet w ciąży), witaminę C i B (wspierające odporność), a także jod, fosfor, cynk, selen oraz magnez.