Wielkanoc już niebawem, dlatego warto pomyśleć o szybkich i niedrogich ozdobach, by przyozdobić stół świąteczny. Przed zrobieniem wydmuszek, musimy odpowiednio się przygotować i zastosować do pewnych ważnych wskazówek. Poznaj kilka najlepszych i najłatwiejszych sposobów.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wydmuszka to inaczej jajko, a raczej jego skorupka, opróżnione ze swojej zawartości, przeznaczane na pisanki lub inne ozdoby wielkanocne. Aby samodzielnie je zrobić, potrzebujemy ostrego narzędzia do stworzenia dziurek. Najlepiej nada się w tym wypadku igła, nóż z ostrym czubkiem lub cienki, spiczasty śrubokręt. Ważne, by jajko na wydmuszkę nie było mocno świeże. Idealnie nada się takie, które ma co najmniej tydzień lub dwa. Dzięki temu łatwiej będzie usunąć białko. Pierwszym krokiem będzie sparzenie i osuszenie jajka. Następnie staramy się delikatnie wywiercić w skorupce dziurkę wybranym narzędziem. Robimy to u góry i u dołu na średnicę około 3 milimetrów. Tak przygotowane jajko próbujemy delikatnie opróżnić, dmuchając w jedną z dziurek. Na koniec możemy przepłukać je wodą, by pozbyć się wszelkich zabrudzeń. Gotową wydmuszkę przeznaczamy na stworzenia pisanek.
Ten sposób jest o wiele łatwiejszy niż tradycyjny i sprawi, że cały proces opróżniania jajka wykonasz o wiele szybciej niż zazwyczaj. Po sparzeniu i osuszeniu skorupki wykonujemy dziurki wybranym narzędziem tak, by dotrzeć do żółtka, przebijając je. Następnie, zamiast przykładać usta do otworu, wykorzystujemy w tym celu zwykłą słomkę i dmuchamy do momentu, aż oczyścimy całość. Następnie opłukujemy wydmuszkę i pozostawiamy do wyschnięcia. Aby ułatwić sobie proces ozdabiania, możemy umieścić ją na patyczku do szaszłyków, opartym na dwóch pudełeczkach po zapałkach. Dzięki temu unikniemy rozbicia delikatnej skorupki. Wydmuszki są dobrym pomysłem na dekorację wielkanocną, ponieważ dobrze przechowywane mogą cieszyć nasze oczy więcej niż jedne święta.