Mazurek wielkanocny wcale nie jest tradycyjnym ciastem świątecznym. Przywieźli go do nas niewierni

Mazurek wielkanocny to nieodzowny element świątecznego stołu. To lubiane przez wszystkich ciasto posiada wieloletnią, ciekawą tradycję, którą powinien poznać każdy. Sprawdź, skąd pochodzi mazurek, jaka jest jego historia oraz jak przygotować tradycyjny wypiek.

Baz mazurka wielkanocnego nie wyobrażamy sobie tradycyjnego świątecznego stołu. Nie każdy wie jednak, że ciasto przybyło do nas prosto z Turcji, a zaczęto je wypiekać w Polsce już w XVII wieku. Poznaj więcej ciekawostek na temat popularnego ciasta i zobacz, jak je przyrządzić.

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Mazurek wielkanocny. Skąd pochodzi to ciasto i jak niegdyś wyglądały tradycje

Mazurek to ciasto, które przybyło do Polski z Turcji i było wypiekane w naszym kraju od XVII wieku. Miało symbolizować koniec Wielkiego Postu i być swego rodzaju nagrodą dla tych, którzy w nim wytrwali, nie jedząc przez 40 dni słodyczy i mięsa. Dlatego też często było bardzo bogato zdobione i ociekało przepychem. Mazurek miał również symbolizować dobrobyt w rodzinie i być głównym ciastem, którego wszyscy wyczekiwali. Do dziś tradycja suto zastawionego stołu i tego wypieku przetrwała w chrześcijańskich domach. Mimo iż nie ma jednego tradycyjnego przepisu na to ciasto, znajdziemy w książkach kucharskich i internecie wiele pomysłów na przygotowanie go tak, by smakowało wszystkim świętującym.

Jak przyrządzić idealny mazurek wielkanocny? Tym przepisem zachwycisz swoich gości

Chcesz podać oryginalne ciasto, którym zaskoczysz swoich gości w święta? Jak podaje przepis na stronie Kuchnia WP, doskonałym wyborem może być przygotowanie mazurka z kremem cytrynowym i pistacjami. Aby go wykonać, będziemy potrzebowali takich składników jak: 3 cytryny, 3 jajka, 125 gram cukru pudru, 75 g masła, pistacje, 2 żółtka jaj ugotowane na twardo, 50 g mąki krupczatki, 100 g masła, 1 łyżka 18-procentowej śmietany. Na początek nagrzewamy piekarnik do 10 stopni Celsjusza, a z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru ugniatamy ciasto na mazurek. Wlewamy całość do specjalnej formy i pieczemy około 25 minut. Następnie zajmiemy się zrobieniem cytrynowego kremu. W tym celu do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuje. Na górę stawiamy żaroodporne naczynie, w którym roztopimy pożądane składniki. Wrzucamy zatem sok z cytryny, 3 jajka, 50 gram cukru pudru oraz 75 g masła i delikatnie mieszamy, aż cała masa zgęstnieje. Po 20 minutach studzimy krem i nakładamy na ciasto. Na koniec całość ozdabiamy pistacjami. Gotowe!

Więcej o: