Baz mazurka wielkanocnego nie wyobrażamy sobie tradycyjnego świątecznego stołu. Nie każdy wie jednak, że ciasto przybyło do nas prosto z Turcji, a zaczęto je wypiekać w Polsce już w XVII wieku. Poznaj więcej ciekawostek na temat popularnego ciasta i zobacz, jak je przyrządzić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mazurek to ciasto, które przybyło do Polski z Turcji i było wypiekane w naszym kraju od XVII wieku. Miało symbolizować koniec Wielkiego Postu i być swego rodzaju nagrodą dla tych, którzy w nim wytrwali, nie jedząc przez 40 dni słodyczy i mięsa. Dlatego też często było bardzo bogato zdobione i ociekało przepychem. Mazurek miał również symbolizować dobrobyt w rodzinie i być głównym ciastem, którego wszyscy wyczekiwali. Do dziś tradycja suto zastawionego stołu i tego wypieku przetrwała w chrześcijańskich domach. Mimo iż nie ma jednego tradycyjnego przepisu na to ciasto, znajdziemy w książkach kucharskich i internecie wiele pomysłów na przygotowanie go tak, by smakowało wszystkim świętującym.
Jak przyrządzić idealny mazurek wielkanocny? Tym przepisem zachwycisz swoich gości
Chcesz podać oryginalne ciasto, którym zaskoczysz swoich gości w święta? Jak podaje przepis na stronie Kuchnia WP, doskonałym wyborem może być przygotowanie mazurka z kremem cytrynowym i pistacjami. Aby go wykonać, będziemy potrzebowali takich składników jak: 3 cytryny, 3 jajka, 125 gram cukru pudru, 75 g masła, pistacje, 2 żółtka jaj ugotowane na twardo, 50 g mąki krupczatki, 100 g masła, 1 łyżka 18-procentowej śmietany. Na początek nagrzewamy piekarnik do 10 stopni Celsjusza, a z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru ugniatamy ciasto na mazurek. Wlewamy całość do specjalnej formy i pieczemy około 25 minut. Następnie zajmiemy się zrobieniem cytrynowego kremu. W tym celu do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuje. Na górę stawiamy żaroodporne naczynie, w którym roztopimy pożądane składniki. Wrzucamy zatem sok z cytryny, 3 jajka, 50 gram cukru pudru oraz 75 g masła i delikatnie mieszamy, aż cała masa zgęstnieje. Po 20 minutach studzimy krem i nakładamy na ciasto. Na koniec całość ozdabiamy pistacjami. Gotowe!