Jeść ser - możemy spodziewać się okresu dobrych wiadomości, pozytywnych zmian, które w rezultacie przyniosą nam szczęście i spełnienie. Świeży ser - możemy liczyć na zdrowie i pomyślność. Stary, zepsuty ser - niestety istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyjdzie nam mierzyć się z jakąś chorobą
Brattli Tunnel w Tysfjord został zablokowany na 6 dni. Karmelizowany, brązowy ser - zawierający mnóstwo tłuszczu i cukru - uległ gwałtownemu zapłonowi, w wyniku którego zaczęły wydzielać się trujące gazy. WIDEO Z POŻARU MOŻNA ZOBACZYĆ TUTAJ >> Choć pożar już ugaszono, a wstępne badania wykazały
Jeden z klientów robił zakupy w supermarkecie. Najwyraźniej naszła go ochota na ser, ponieważ udał się w kierunku lodówek, gdzie miał do wyboru cały wachlarz tych produktów. Jednak, gdy wybierał ulubiony smak, coś go zaniepokoiło. Wśród serów zauważył podejrzany ruch. Okazało się,że na kostce
samochodu. Wtem, w trakcie jednej z twoich sesji live, na Instagramie łączy się z tobą twój idol, który prosi, byś wspólnie zaśpiewała z nim jedną z jego piosenek. Właśnie taka historia przytrafiła się 27-letniej holenderskiej artystce o pseudonimie Sera. Sera debiutuje z utworem "Only Us" Sera ma turecko
To chyba jedyne zawody na świecie, w których na uczestników (a niekiedy również widzów) czeka sztab lekarzy i karetek, gotowych rozwozić poszkodowanych po szpitalach w Gloucester. A jest to potrzebne co roku, bo to sport wyjątkowo niebezpieczny. Pogoń za serem, znana też jako "staczanie sera
Spodobało Ci się? Wszyscy wiemy jak wygląda pleśń. Ten charakterystyczny kożuszek w różnych kolorach najczęściej budzi w nas niepokój, kiedy dostrzeżemy go na chlebie, pomidorach czy truskawkach. Jednak te obawy opuszczają nas, kiedy mamy do czynienia z serem pleśniowym
Niedawno w magazynie Royal Society Open Science opublikowano zaskakujące badania. Okazuje się, że sery wytwarzano na terenie Polski całe wieki temu. To zaskakujące, szczególnie że w tamtym okresie ludzie nie trawili laktozy. Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej
Ser należał do gatunku cheddar i składowany był od czasów prezydentury Richarda Nixona. Jeden z kawałów ważył 10 kilogramów i miał ponad 40 lat, drugi ważył 60 kilogramów i pochodził z 1978 roku. Okazało się, że idealne warunki do dojrzewania sprawiły, że ser nabrał wyjątkowego smaku i aromatu
CZYTAJ WIĘCEJ >>
Parmezan to najczęściej kradziony produkt we Włoszech. Okazuje się, że "król włoskich serów" jest nie tylko najczęściej podrabiany, lecz także masowo wynoszony ze sklepów przez złodziei. W ten sposób ginie co dziesiąta kostka tego sera. Następne miejsca w tej statystyce zajmują mięso i salami
Ser biały to jeden z najchudszych, a zarazem najbardziej obfitujących w białko serów, znajdziemy w nim też fosfor, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, A oraz E. Dietetyczka zwraca uwagę, że sposób produkcji sprawia, że w serze białym znajdziemy także pewne ilości bakterii kwasu mlekowego,
Kusi mnie, żeby zacząć robić domowe sery. Na razie czytam i oglądam filmiki i widzę, że metod jest miliard. Niektóre podejrzanie proste (zagotuj mleko z sokiem z cytryny), inne zdecydowanie nie na moje możliwości (szynkowar, termometr, wosk, leżakowanie). Czy któraś się w to bawiła i może polecić
wśród najlepszych serów świata, wszystkie trzy podhalańskie :-O) zastanawiam się co bym tu dodała..
Twaróg, ser biały o tym piszę. A o jaki ser chodzi nie napisane.
Twaróg to twaróg, ser to ser, z dalszej dyskusji widać, ze chodzi o twarde, dojrzewające itd.
Lubicie? Jak jadacie sery i które są wasze ulubione? Ja jadam ser sam, lub z reliszem, albo na krakersie, ale nieczęsto. Lubię wędzony cheddar, wędzony ser w plastrach z Holandii i kozią roladkę.
Mleko to naturalne źródło witaminy A i D, jednak w serach ich zawartość jest różna. Im ser jest tłustszy, tym większa zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie znajdziemy ich niemal wcale w chudych twarogach ? tłumaczy. Przyznaje również, że mitem jest powszechne twierdzenie, że wszystkie
No wlasnie. Ricotta to pochodna produkcji zoltego sera. Ale polecam koryncinski robi sie jak zolty ale bez bakterii. Tylko chlorek, podpuszczka i mleko zmieszane z kefirem albo jogurtem. No dobra kefirne bakterie tam sa. Alentez nie muszą byc. Ja robie a sicie do sera i wykladam je gaza. Na to mam
? Ser, ser, ouvre-moi ! Ou le chasseur me tuera ! ? Lapin, lapin, entre et viens Me serrer la main.? Wszystko przez wątek o murze? -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń"
Mój dziadek robił biały ser. Najlepszy ser świata to był - z mojego punktu widzenianprosces obejmował wiadro z mlekiem sitko przycisk i gotowanie. Kiedyś podzieliłam się ta mysla z moim ojcem i ten dodał ze zapominam ze był kierownikiem mleczarni codziennie miał pod reka świeże mleko od krowy