Więcej o:

zakwasy

Wypowiedzi na forum o:

zakwasy

  • Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany

    Kupiłam 5 kilo buraków i zalałam je wraz z dwoma główkami czosnku sześcioma litrami przegotowanej, osolonej wody i teraz martwię się, czy nie przesadziłam z tą wodą, jakoś tak dużo jej jest. Normalnie zalewałam tylko tyle, żeby buraki były przykryte wodą, teraz jest jej więcej. Myślicie, że wyjdzie

  • Re: Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany

    a ja zakwas brzuszkowy koniec tych bzdur z ciałopozytywnością, trzeba się za siebie brać

  • Do piekących chleb na zakwasie

    Wiec tak, postanowiłam zacząć piec chleb na zakwasie. Zakwas zrobiony, dzisiaj jest piąty dzień i myśle, ze wyglada super. Tylko teraz co dalej. Pierwsze pytanie odnośnie samego zakwasu - dalej dokarmiać i trzymać na zewnątrz, czy wstawić do lodówki? Jak do lodówki to dokarmić przed wstawieniem? I

  • Re: Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany

    Ile solisz? Ja daję stołową łyżkę z lekkim czubkiem na litr wody. Mam nadzieję, bo marzę o głęboko bursztynowym zakwasie.

  • Re: Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany

    aniani7 napisała: > Kupiłam 5 kilo buraków i zalałam je wraz z dwoma główkami czosnku sześcioma lit > rami przegotowanej, osolonej wody Po co ci tyle zakwasu?

  • Dajcie przepis na szybki chleb na zakwasie

    Do tej pory piekłam chleb polski z moich wypieków, ale się znudził. Podrzućcie przepis na chleb na zakwasie, pszenny, ale bez długiego wyrabiania i wyrastania przez 12 godzin.

  • Re: Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany

    incel-core napisał: > aniani7 napisała: > > Kupiłam 5 kilo buraków i zalałam je wraz z dwoma główkami czosnku sześcio > ma lit > > rami przegotowanej, osolonej wody > > Po co ci tyle zakwasu? Do picia.

  • Zakwas na żur VS Zakwas na chleb żytni

    Powiedzcie mi proszę, czy ja to dobrze rozumiem. Zakwas na żur i zakwas na chleb żytni to w gruncie rzeczy to samo - różnią się jedynie proporcje mąka/woda, i do tego zakwas na żur dostaje w pakiecie czosnek i (opcjonarnie) przyprawy. Czy to się zgadza, czy gadam bzdury?

  • Do piekących chleb na zakwasie

    Słuchajcie, wyjęłam zakwas z lodówki (spędził tam ok. 2 tygodnie), a na wierzchu zrobił się taki meszek - w kolorze zakwasu, może trochę jaśniejszy. Pachnie ok, ale co to jest? Czy można ten zakwas ratować? Czy może mi spleśniał i powinnam go wyrzucić?

  • Zakwas buraczany - zepsułam?

    Pytanie mam, zresztą już po fakcie, bo wylałam, ale mam wrażenie, że jednak zrobiłam głupio. Nastawiłam zakwas buraczany - JAK ZAWSZE, skład, pochodzenie buraków bez zmian, to samo miejsce leżakowania. Najpierw pojawiała się piana biała, potem zrobiła się brunatna, potem zanikła. Po kilku dniach