Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Jedną z nich jest barszcz z uszkami, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Bazą do tego dania jest zakwas z buraków. Przeczytaj nasz tekst i poznaj sekret idealnego zakwasu nie tylko na święta. Więcej podobnych
Jakie buraki wybrać do przygotowania zakwasu? Powinny być, świeże i twarde. Nie należy dodawać starych i miękkich korzeni, ponieważ mogą zepsuć smak zakwasu i sprawić, że szybko będzie nie do użytku. Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl Jak przygotować pyszny
Zamiast kupować gotowy zakwas w sklepie, z powodzeniem możesz przygotować go samodzielnie. Gwarantujemy, że uda ci się przygotować go szybko i bez problemu. Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej gazeta.pl Idealny zakwas z buraków do świątecznego barszczu. Co powinno się w
Mówi się, że zakwasy to wskaźnik tego, jak ciężki był ostatni trening. Zbieranie się kwasu mlekowego w mięśniach, a następnie ich regeneracja to naturalny proces. Nie oznacza to jednak, że towarzyszącemu temu dyskomfortowi nie warto skrócić. Oto domowe sposoby na zakwasy. Prosty sposób na zakwasy
Zakwasy i mity na ich temat Co na zakwasy? Chyba każdy z nas choć raz w życiu się nad tym zastanawiał. Każdy słyszał też zapewne, że ból w mięśniach wywołuje kwas mlekowy - od niego zresztą wzięła się sama nazwa. Ma on powstawać w wyniku znacznego wysiłku fizycznego, kiedy to w mięśniach powstaje
Zakwasy, czyli charakterystyczny ból mięśni po intensywnym treningu, to efekt ich mikrouszkodzeń. Potrzebują one około 7 dni do całkowitej regeneracji, jednak nieprzyjemne uczucie, jakie się z nimi wiąże, bywa męczące. Istnieją sposoby na pozbycie się zakwasów, z którymi warto zapoznać
Jedzenie jest marnowane prawie na całym świecie, mimo że w niektórych jego częściach panuje głód i niedożywienie. Codziennie do kosza trafiają ogromne ilości żywności. Pojawił się jednak pomysł, który może uratować chociaż pieczywo. W pewnej Holenderskiej piekarni podjęto próbę recyklingu chleba.
WIĘCEJ ZDJĘĆ >>
Świeżość najdłużej zachowuje pieczywo z mąki żytniej i pełnoziarnistej wypiekane na naturalnym zakwasie. Chleb żytni, pełnoziarnisty czy razowy może utrzymać się w doskonałym stanie nawet powyżej tygodnia. Jeśli wyrób upieczony jest z doskonałej jakości składników, jego dobry smak również utrzyma
Niecierpliwym podpowiadamy: chodzi o zakwas. Ale nie zdradzimy co jest w tym przypadku różnicą kluczową - odpowiedź znajdziecie w poniższym nagraniu. Nam dużo bardziej smakuje zacny, gęsty żur. Ale i barszczykiem nie pogardzimy, jeżeli zdarzy się, że zawita na naszych stołach... Gafy, wpadki
Po ciężkim roku (rekrutacja Mlodego, zarabianie moimi korkami na jego korki itp) czułam się zastana i nieruchawa. Odezwałam się do mojej koleżanki ktora jest trenerem personalnym. W środę pierwszy trening. Bylo super! Ale następnego dnia takie zakwasy zr masakra. Nic dziwnego w sumie. Najbardziej
Wałek z wypustkami i porozbijać delikatnie te zakwasy przez rolowanie wałkiem, z droższych opcji - masaz sportowy
Wiec tak, postanowiłam zacząć piec chleb na zakwasie. Zakwas zrobiony, dzisiaj jest piąty dzień i myśle, ze wyglada super. Tylko teraz co dalej. Pierwsze pytanie odnośnie samego zakwasu - dalej dokarmiać i trzymać na zewnątrz, czy wstawić do lodówki? Jak do lodówki to dokarmić przed wstawieniem? I
Powiedzcie mi proszę, czy ja to dobrze rozumiem. Zakwas na żur i zakwas na chleb żytni to w gruncie rzeczy to samo - różnią się jedynie proporcje mąka/woda, i do tego zakwas na żur dostaje w pakiecie czosnek i (opcjonarnie) przyprawy. Czy to się zgadza, czy gadam bzdury?
Kupiłam 5 kilo buraków i zalałam je wraz z dwoma główkami czosnku sześcioma litrami przegotowanej, osolonej wody i teraz martwię się, czy nie przesadziłam z tą wodą, jakoś tak dużo jej jest. Normalnie zalewałam tylko tyle, żeby buraki były przykryte wodą, teraz jest jej więcej. Myślicie, że wyjdzie
Chodzi o uświadomienie mi, że zakwas na żurek, a zakwas na barszcz to dwa różne zakwasy. Myślałam, że to gotujący decyduje czy "sporządza" barszcz czy żurek. -- ?er??s=ć ?s
Słuchajcie, wyjęłam zakwas z lodówki (spędził tam ok. 2 tygodnie), a na wierzchu zrobił się taki meszek - w kolorze zakwasu, może trochę jaśniejszy. Pachnie ok, ale co to jest? Czy można ten zakwas ratować? Czy może mi spleśniał i powinnam go wyrzucić?
Mam prawie litr zakwasu żytniego. Potrzebuję go zużyć, bo nie wyrzucę. Po prostu nie mogę. Proszę, podajcie przepisy na pieczywo z dużym zużyciem zakwasu. A może mogę część zakwasu wykorzystać do zrobienia żurku?
Mam prawie litr zakwasu żytniego. Potrzebuję go zużyć, bo nie wyrzucę. Po prostu nie mogę. Proszę, podajcie przepisy na pieczywo z dużym zużyciem zakwasu. A może mogę część zakwasu wykorzystać do zrobienia żurku?
Jeżeli nie masz problemów z żołądkiem/nerkami/czy innych poważnych przeciwwskazań. to weź po prostu aspirynę, naproksen, albo inny ibu. W każdym razie tablekę przeciwbólową działającą przeciwzapalnie. Zakwasy to mikrouszkodzenia w mięśniach i stan zapalny, które potrzebują czasu do regeneracji.